Ny lärarassistentutbildning på Ljungskile folkhögskola ska avlasta lärare

Lärarförbundet kräver avlastning för sina medlemmar. Det har Ljungskile folkhögskola lyssnat på och till hösten startar en ny lärarassistentutbildning.

– Vi ser att utbildningen har ett stort behov att täcka, säger Torun Elgebäck, lärare på den nya satsningen.

Lärarassistentutbildning.

Torun Elgebäck, lärare på nya lärarassistentutbildningen.

Lärarförbundet menar att medlemmarnas kärnuppdrag – lärandet – dränks av andra administrativa uppgifter. Dessutom utbildas färre lärare och sjukskrivningen är hög i yrket.

– Lärarens arbetstid tar slut långt innan arbetsuppgifterna. Vi har en akut lärarbrist, att då inte värna om de lärare som finns är minst sagt dumdristigt. Det är hög tid att lärarens arbetsbelastning minskar, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Ettårig yrkesutbildning

Som ett svar på detta startar Ljungskile folkhögskola en ettårig lärarassistentutbildning till hösten.

– Vi har varit länge i yrket och ser att utbildningen har ett stort behov att täcka. Vi ha till exempel märkt ett stort intresse från skolor som vill ge plats för praktik för våra studerande, vilket talar för goda chanser att få jobb efter examen, säger Torun Elgebäck, som håller i undervisningen tillsammans med Åke Arvidsson.

Lärarassistenten ska inte förväxlas med en elevassistent utan kommer att vara en hjälp för just läraren. Förutom att sköta en del administrativa uppgifter kommer de även ha kontakt med föräldrar, agera mentorer och förebygga och följa upp konflikter till vardags.

”Stort behov”

På Ljungskileskolan ser man lärarassistenten som en stor tillgång i klassrummet men också på skolgården.

– De blir som en extra vuxen för eleverna, vilket är fantastiskt. Genom att lärarassistenten kan sköta till exempel rastverksamheten får läraren tid att förbereda för nästa lektion, säger Paula Sandahl, rektor för årskurserna F–3.

– Vi ser ett stor behov att kunna dela upp lärarens uppgifter. Visserligen kommer en lärarassistent inte att planera undervisningen men kommer hela tiden att växeldra med läraren, säger Malin Cornwall, rektor för årskurserna 4–6.

Ljungskile folkhögskolas lärarassistentutbildning startar den 20 augusti och än finns platser kvar till höststarten.