Boende och fritid - Ljungskile Folkhögskola

BOENDE OCH FRITID

Livet på en folkhögskola är inte bara studier. Du ska bo och ett liv vid sidan av också. Här kan du läsa om vilka möjligheter som finns på och omkring vår skola.  

Boende

Om du går på Ljungskile folkhögskola så kan du bo på många sätt. Du kan bo på skolan, hyra rum eller lägenhet i Ljungskile samhälle eller pendla. På skolan kan du välja mellan rum med lite olika storlek och med eller utan toalett på rummet. Du har tillgång till kök och dagrum med TV. För dig som väljer att bo på skolan ingår frukost och lunch måndag – fredag. Du betalar en avgift där både boende och mat ingår (se prislista under respektive kurs). Alla som bor på skolan skriver under ett hyresavtal, och det kan du se här (PDF-fil, öppnas i nytt fönster).

Att bo på skolan har många fördelar:

  • Du bor i en lugn och vacker naturmiljö med närhet till havet. Se en film om Ljungskile med omnejd här.
  • Du sparar tid genom att du slipper resor och matlagning.
  • Hemarbete gör du tillsammans med kamrater när du vill och för dig själv när du vill det.
  • Du har tillgång till lektionssalar, bibliotek och datasalar till sent på kvällen alla dagar, även på helgerna.
  • Du har en mängd fritidsaktiviteter på nära håll.
  • Att bo på skolan är ett oöverträffat sätt att få kamrater.

Att bo på folkhögskola är för många en fantastisk upplevelse.

Så här gör du för att ansöka om boende på skolans internat

  • När du blivit antagen till en kurs och tackat ja till din plats får du ett mejl med information från skolan. Ibland behöver du titta i din skräppost för att hitta det.
  • Öppna bilagan i mejlet som innehåller ett välkomstbrev
  • Klicka på länken till formulär om boende
  • Fyll i formuläret och skicka

Fritid

Musik

På vår skola är det lätt att spela musik. Skolan har stora musikresurser i form av instrument, ljudutrustning och övningslokaler. Dessa används främst av musikklasserna, men en del kan utnyttjas även av andra elever.

Eftersom det är så många som spelar och sjunger är det lätt att hitta kamrater att spela ihop med. En bit in på läsåret brukar det ha bildats en hel del rockband och musikgrupper av olika slag.

På fritt valt skapande har gitarrkurs och musikverkstad varit omtyckta alternativ. Vill du lyssna på musik har du stora möjligheter. Skolans musiklinje och UMUS (allmän kurs med musik) håller ofta konserter på skolan, och skolans olika musikgrupper spelar ofta på gemensamma samlingar fester och på musikkafé på elevernas eget fik.

I Ljungskile finns en jazzklubb där kända jazzmusiker spelar en gång i månaden.

Idrott och friluftsliv
Ljungskile folkhögskola har tillgång till sporthall och våra studerande driver en egen idrottsförening som organiserar bland annat löpgrupper innebandy, badminton, bordtennis, volleyboll och fotboll. En kväll i veckan ordnas motionspass typ Friskis & Svettis.

Vill du jogga eller promenera kan du bl. a. välja mellan vackra stigar till våra insjöar och strandpromenaden längs havsstranden. Vill du avsluta träningen med ett dopp kan du alltså välja mellan sött eller salt vatten. Nere vid havsviken hittar du populära Kallbadhuset, med strand och flytbrygga att bada ifrån.

I samhället finns bland annat fotbollsklubb, friidrottsklubb, segelsällskap, och gym. Hos Friluftsfrämjandet kan du hyra kajaker samt delta på vandringar och paddelturer för en vettig peng. På 10 minuters gångavstånd från skolan ligger Ljungskile ridklubbLyckorna Golfklubb ligger vid södra infarten till Ljungskile. En naturmiljö omger banan med stora ekar, naturliga vattendrag och närheten till havet. Här finns drivingrange och en Pay & play korthålsbana där alla kan spela, en perfekt aktivitet för kompisgänget. Golfklubbor kan man låna i shopen. Klubben har studentrabatt på medlemskap.

I Uddevalla (15 minuters bussresa från Ljungskile) finns simhall mm.

Film

Skolan har biografutrustning och Ljungskile Filmstudio i samarbete med Hälle IF visar film varje tisdag kväll. Här kan du se ett urval av de allra senaste filmerna. På Filmstudions hemsida och i kalendariet finns uppdaterad information.

Bibliotek

I skolans bibliotek är du välkommen att låna böcker och läsa tidningar och tidskrifter. Där finns datorer för informationssökning på internet samt program för artikelsök och information om världens alla länder. Biblioteket är alltid öppet för dig som går på skolan.

Här kan du se vilka böcker vi har.

Datorer

Det finns datorer tillgängliga för våra deltagare alla dagar – även på helgerna.

Hantverk

Skolan har en hantverkslokal där man kan arbeta med måleri och textil. Där kan du delta i organiserade aktiviteter med ledare, men du kan också gå dit när du vill och sitta och arbeta för dig själv eller med kamrater.

Samhällsservice

I Ljungskile samhälle finns postservice, bankomat, apotek, vårdcentral, folktandvård, bibliotek, livsmedelsaffärer, pizzerior och restauranger, och flera andra affärer, allt inom 10 minuters gångavstånd från skolan.

Nära till stan

Även om skolan och Ljungskile har mycket att erbjuda så vill du säkert någon gång åka till stan. Då är det gott att veta att du bara har 7–8 minuters gångväg från skolan till tåg och buss som varje timme kan ta dig till Uddevalla (15 minuter) eller Göteborg (50 minuter).

Kom gärna och besök oss!

Bo och konferera hos oss

Kurs & Konferens och hotellrum
Tel: 0522-68 69 70
E-post: info@ljungskile.org

Vandrarhem (sommartid):
Tel: 0522-68 69 90
E-post: info@ljungskile.org

Frukost under stora eken vid fotbollsplanen.

Innebandy är en populär sport i sporthallen.