Naturvetenskapligt basår – bra urvalsgrupp till högskola!

NATURVETENSKAPLIGT BASÅR

> Komplettera gymnasiebetygen

> En extra sökväg till högskolan

> Många lärartimmar & liten klass

Drömmer du om att bli läkare, ingenjör eller biolog? Naturvetenskapligt basår ger dig behörigheten som krävs för att söka högskoleutbildningar inom naturvetenskap och teknik.

Naturbasåret passar dig som vill komplettera din gymnasieutbildning med naturvetenskapliga ämnen. Det är också bra för dig som läst NV- eller TE-program men saknar fullständiga betyg. Du kan läsa in grundläggande behörighet till högskola enligt folkhögskolornas enklare regler samtidigt som du läser klart naturämnena.

Läser du basåret på just folkhögskola får du dessutom en extra sökväg till högskolan, vilket kan vara en fördel på utbildningar med höga antagningspoäng.

Mycket lärarledd undervisning, en sammanhållen grupp och aktivt deltagande istället för prov har visat sig vara ett framgångsrikt recept, och tidigare deltagare arbetar idag som bland annat läkare, veterinärer, miljövetare och civilingenjörer. 

Utöver studierna tillsammans med klassen ingår skolgemensamma aktiviteter på en folkhögskola, och det är en naturlig del av studierna hos oss. Vi vill att skolsamhället ska berika deltagarna, och att deltagarna ska berika skolan. De flesta av aktiviteterna sker på skoltid och kan påverka schemat. En del av aktiviteterna, till exempel Bohuskväll, julavslutning med mera sker på kvällstid. Välkommen att få uppleva ett folkhögskoleår! 

Har du frågor?

Hör av dig till studievägledare Torun Elgebäck på 0522-68 69 66 eller torun@ljungskile.org

FAKTA

Längd: 1 år

Studietakt: 100 procent

Start: 17 augusti 2020

Platser: Maximalt 23 deltagare

CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad

Ansökan: Kursen är fullbokad

FÖRKUNSKAPER

Du måste ha godkänt betyg i Matematik 2 eller Matematik B. Vi ägnar cirka tre veckor i början av kursen till att noga repetera och förbättra förståelsen av de delar i Matematik 1 och 2 som vi sedan bygger vidare på.

Du behöver inte ha grundläggande behörighet till högskola för att söka.

OM UTBILDNINGEN
 • Vi har mycket lärarledd undervisning, cirka 25 lektionstimmar (à 40 minuter) per vecka. Lärare tar sig tid att hjälpa var och en, även utanför lektionstid.
 • Vi har inga prov utan studieomdömet grundas delvis på inlämningar och på aktivt deltagande i klassen.
 • Lärosalarna och biblioteket med lånedatorer är öppna för våra studerande till sent på kvällen alla dagar, även på helgerna.
 • På vårterminen ingår en veckas praktik på valfri arbetsplats. Ett bra tillfälle att prova det yrke du funderar på, som veterinär, läkare, apotekare mm.
ÄMNEN VI LÄSER
 • Matematik 3, 4
 • Fysik 1a, 2
 • Kemi 1, 2
 • Biologi 1, 2

Du kan också få grundläggande behörighet till högskola genom att läsa in de gymnasiegemensamma ämnen du saknar. På folkhögskola gäller enklare regler än på gymnasiet.

Följande ämnen är valbara:

 • Svenska 2, 3,
 • Svenska som andraspråk 2, 3
 • Engelska 6
 • Historia 1a1
 • Religion 1
 • Naturkunskap 1a1.

MÖT VÅRA DELTAGARE

Catrin Martinelle

Catrin Martinelle

Blivande läkare

Jag läste omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och jobbade därefter på sjukhus och reste runt i världen innan jag bestämde jag mig för att plugga igen. Jag valde naturbasåret på Ljungskile folkhögskola och det betydde jättemycket för mig. Idag läser jag åttonde terminen på Läkarprogrammet i Lund. Om du undrar hur det är att läsa naturbasåret och söka högskoleutbildning på folkhögskoleintyg eller hur det är att bo på internat, får du gärna mejla frågor till mig på följande adress: Catrin__721@hotmail.com