Musikkurs som ger högskolebehörighet – välj gitarr, sång, piano!

MUSIKKURS UMUS

musikkurs umus

 

Allmän kurs Musik (UMUS)

För dig som vill spela musik. Läs in gymnasiet på ett nytt sätt. Utveckla dina musikkunskaper med kurskompisar i en härlig folkhögskolemiljö. Allmän kurs Musik (Umus) ger dig den behörighet som krävs för vidare högskoleutbildningar.

Du kanske vill bli artist? Musiklärare? Spela i föreningar och egna band? Använda musik i ditt jobb inom vård eller skola? Eller du kanske mest vill ha roligt och lära känna andra som också håller på med musik? Oavsett vilket så kan Umus bli ett steg på vägen.

Utöver studierna tillsammans med klassen ingår skolgemensamma aktiviteter på en folkhögskola, och det är en naturlig del av studierna hos oss. Vi vill att skolsamhället ska berika deltagarna, och att deltagarna ska berika skolan. De flesta av aktiviteterna sker på skoltid och kan påverka schemat. En del av aktiviteterna, till exempel Bohuskväll, julavslutning med mera sker på kvällstid. Välkommen att få uppleva ett folkhögskoleår! 

Kursinnehåll

Profilen
Ensemblespel, musikteori, instrumentundervisning, körsång och scenträning.

Tematiska studier
Livsfrågor, samhällsfrågor och historia studeras i form av olika teman. Vi arbetar utifrån att det finns många sätt att lära sig. Till exempel genom diskussioner, där olika bakgrund och åldrar kan bli en tillgång, och genom att skapa föreställningar.

Inom ramen för temastudierna kan du läsa in följande ämnen: Svenska 1 (Sv A), Religion 1 (Re A), Samhällskunskap 1a1, Historia 1a1

Valbara kurser
Utifrån vad du behöver och är intresserad av kan du välja mellan följande kurser: Svenska 2, 3 (motsvarar B, C+litteratur), Engelska 5, 6 (motsvarar A, B), Matematik 1, 2 (motsvarar A, B), Naturkunskap 1a1, 2 (motsv A, B), skapande.

Instrumentval

I kursen ingår undervisning i något av följande instrument:

  • gitarr
  • piano
  • sång
  • kyrkorgel
  • kontrabas

Det går bra att vara nybörjare på det instrument du väljer.

Lyssna på Umus: 

Behörighet till högskolan

Folkhögskolor har egna regler för grundläggande behörighet till högskolan. Man behöver bara läsa in det man saknar av de 10 gymnasiegemensamma ämnena (motsvarar kärnämnena i det gamla systemet). Man måste uppfylla ett krav på studietid. Den som läst minst två år på gymnasiet/vux måste läsa ett år på folkhögskola. Den som läst ett år på gymnasiet/vux eller arbetat ett år måste läsa två år på folkhögskola. Övriga måste läsa tre år på folkhögskola. Umus är upplagd så att den som gått två år på gymnasiet/vux ska kunna bli klar med sin högskolebehörighet på ett år. För den som behöver läsa mer än ett år planerar vi en två- eller treårig studiegång på Umus eller i kombination med annan allmän kurs.

De gymnasiegemensamma ämnena är följande: Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2, 3; Engelska 5, 6; Matematik 1; Samhällskunskap 1a1; Naturkunskap 1a1; Religion 1 och Historia 1a1.

Samhällskunskap, religion, historia och Svenska 1 integreras på ett spännande sätt i temastudierna. (Man studerar ett tema i taget och väver in flera ämnen i varje tema.) Övriga ämnen läses var för sig och är valbara. Utöver ovan nämnda ämnen kan du läsa Matematik 2 och 3, Naturkunskap 1a2 och 2 och Historia 1a2.

Läs mer om behörighet och antagning till högskolan på sidan Mer om att läsa klart gymnasiet.

Vad kan du ha musikstudierna till?

Du kanske vill bli artist? Musiklärare? Spela i föreningar och egna band? Använda musik i ditt jobb inom vård eller skola? Eller du kanske mest vill ha roligt och lära känna andra som också håller på med musik? Oavsett vilket så kan Umus bli ett steg på vägen.

Ansökan

Ansökan: Löpande antagning, lediga platser finns!
Kursstart:
23 augusti 2021
Kurslängd: 1–3 år
Antal platser: ca 20

Klicka här för att komma till ansökningsformuläret.

 

Boende och fritid

Du är välkommen att bo på skolans internat, som har 92 rum (prislista kan du se här). Vill du veta mer om hur det är att bo på skolan och vad man kan göra på fritiden, kan du läsa sidan Boende och fritid.

Bra förbindelser från Göteborg och Uddevalla

Skolan ligger vackert med sjöutsikt och har goda förbindelser med tåg och buss från Göteborg (50 min) och Uddevalla (20 min)

Studiemedel och bidrag

Villkoren för studiemedel och olika bidrag varierar för olika åldrar. Här kan du läsa om vad som gäller för just dig. Beloppen gäller kalenderåret 2017.

Studiemedel får man från 20 års ålder om man studerar på gymnasienivå. Studiemedel består vanligtvis av en bidragsdel på 712 kronor/vecka och en lånedel på 1.792 kronor/vecka. Du kan välja hur stor del av bidraget och av lånet du vill ta ut.

Studiebidrag 1.050 kr per månad får alla som är för unga för studiemedel. Om föräldrarna har låga inkomster kan man få extra tillägg.

Inackorderingstillägg 1.190–2.350 kronor/månad (beroende på avstånd mellan hem och skola) får den som studerar och bor på folkhögskola och är för ung för studiemedel.

Bidrag från hemkommun kan man få om man läser en folkhögskolekurs som ger gymnasiekompetens. Villkoret är att man saknar gymnasiekompetens och är för ung för studiemedel. Olika kommuner betalar olika mycket och en del betalar inget.

Studiefinansiering

All undervisning på folkhögskola är gratis, men du måste betala för boende, mat och vissa kringkostnader.
Här kan du se vad det kostar att studera på Ljungskile folkhögskola.

Här kan du läsa om hur du kan finansiera dina studier.

Vanliga frågor om UMUS

1. Jag har redan gått gymnasiet med alla ämnen klara. Kan jag välja bara musikämnen då ?
Vi blandar vissa allmänna ämnen med musik i projekt och föreställningar. Där är hela klassen med. Vi tror att när det gäller t.ex. samhällsfrågor eller existentiella frågor finns det en poäng med att folk har olika bakgrund och nivå. Roligare diskussioner, mer spännande möten. Andra ämnen såsom matte och engelska läser man på sin egen nivå och vissa läser dem inte alls.

2. Hur bra måste man vara på att spela?
Man måste våga spela inför andra, fungera i en ensemble. I klassen är det ofta ganska stor spridning både vad det gäller stilar och nivå.

3. Jag har ännu fler frågor …
Då är du välkommen att skriva eller ringa till oss!

Frågor?

Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill komma och besöka oss.

Erik Malmhav, lärare
E-post: erik.malmhav@ljungskile.org
Telefon: 0736-44 65 42

Helena Ulinder, lärare
E-post: helena.ulinder@ljungskile.org
Telefon: 0736-44 65 72

Helena Stenbäck, lärare
E-post: helena.Stenbäck@ljungskile.org
Telefon: 0736-44 65 38

Torun Elgebäck, studievägledare
E-post: torun@ljungskile.org
Telefon: 0522-68 69 66

Bengt Niklasson, studievägledare
Telefon: 0736-44 65 65
E-post: bengt.niklasson@ljungskile.org

Ansökan: Ansök här. Löpande antagning, lediga platser finns!
Kursstart: 23 augusti 2021
Kurslängd: 1–3 år


RÖSTER OM UTBILDNINGEN

Umus är den perfekta platsen för mig att läsa in gymnasiebehörighet. Platsen, människorna och studieupplägget här gör året stimulerande, lärorikt, roligt och njutbart! Ljungskile Folkhögskola är den bästa skolan jag gått på. Med en vacker utsikt från rummet på internatet, likasinnade människor i korridoren och bra lärare kan du fokusera på din egen utveckling snarare än betyg. Efter detta år ska jag söka mig vidare till universitetet.

Michael


Jag valde att gå Umus för att kunna variera studier med musik – en bra kombination som gör att studierna känns lättare. På Umus sysslar vi mycket med musik! Vissa har sitt instrument och andra sjunger. Alla har sin egen stil, och man får lära sig något nytt varje dag. Efter ett roligt läsår här vill jag plugga vidare på högskolan. Självklart kommer man att sakna dessa underbara tider och människor …

Gresa


Det är andra gången jag går Umus! Att läsa upp kurser som man behöver blandat med att spela musik ger ro i själen för en musikälskare. Jag valde att ha gitarrlektioner sist, och nu detta läsår har jag sånglektioner vilket gett goda resultat. Skoltempot är lagom högt, och mycket fokus ligger på att utvecklas som människa. Utsikten och naturen runt folkhögskolan är förresten helt enorm! I framtiden vill jag jobba som musicerande fritidsledare.

David


Jag sökte till Umus för att komma vidare. Folkhögskola passar mig mycket bättre än min gamla gymnasieskola! Dessutom består undervisningen till stor del av musik, bland annat ensemble där vi elever själva har stort inflytande över lektionerna och vad vi spelar. I framtiden vill jag studera på sjuksköterskeutbildningen.

Ellen