Om oss - Ljungskile Folkhögskola

Om oss

Ljungskile folkhögskola ligger mitt emellan hav och fjäll, med fantastisk utsikt över Ljungskileviken. Vi vill ge utrymme för livs- och samhällsfrågor och betonar respekten för andras åsikter.

Gillar du gemenskap, natur och kultur? Då har du kommit rätt!

Demokrati, kultur och internationella frågor står högt på vår dagordning, vilket också återspeglar sig i kursutbudet och i allt som händer på skolan.

Närheten till skog och hav gör det lätt att komma ut i naturen. Bredfjället ligger alldeles bakom skolan med milsvida vandringsleder. I havet kan du bada eller paddla kajak.

Skolan tar emot ungefär 250 studerande och internatet har plats för hälften av dessa. Det går också bra att pendla till Uddevalla (20 minuter med buss eller tåg) eller Göteborg (50–60 minuter), eller bo i byn.

Folkhögskolan är en alldeles egen skolform. Undervisningen bygger på varje elevs aktiva deltagande, med utgångspunkten att alla har något att bidra med. Vi jobbar ofta med teman och i projektform. Kunskapen står i fokus – fast på ett annat sätt.

Att bo ett år på en folkhögskola är en upplevelse för livet. Sällan kommer du andra människor så nära! Vi får ofta höra att ”det var det bästa året i mitt liv”. 

Skolledning

Martin Callermo, rektor och VD
0522-68 69 63
martin.callermo@ljungskile.org

Annika Falk, tf. biträdande rektor
0706-03 39 48
annika.falk@ljungskile.org

Ingela Åkesson, administrativ chef
0522-68 69 29
ingela.akesson@ljungskile.org

 

Styrelse

Skolans styrelse består av representanter för huvudmännen, samt en representant från Uddevalla kommun.

Styrelsens ordförande är Gunnar Henning.
gunnarhenning@hotmail.com

Huvudmän

Ljungskile folkhögskola drivs av en stiftelse med tre huvudmän:

KFUM Sverige är en del av världens största och äldsta ungdomsrörelse. Kropp, själ och ande, svarar på människors behov av fysisk aktivitet, intellektuell stimulans och tid för reflektion. K som i ”kristliga” står för dialog över religionsgränserna, medmänsklighet, respekt, kärlek och förlåtelse. Erbjuder mötesplatser och skapar mening. Besök hemsida.

Föreningen Sankt Lukas i Göteborg är en ideell, allmännyttig förening som bärs och styrs av sina medlemmar. Föreningen finns till för människor som vill ha hjälp att arbeta med sina livsfrågor och psykiska problem, för utbildning och handledning, samt för samtal i frågor som rör livsåskådning, personlig utveckling och relationer mellan människor. Besök hemsida.

Räddningsmissionen är en ideell organisation som arbetar med socialt arbete på kristen grund. Uppmärksammar och motverkar förhållanden i samhället som förvärrar utsatthet och utanförskap genom att arbeta med: Hemlöshet, Kriminal- och missbruksvård, Integrationsarbete med kvinnor, Arbetsträning, Ungdomar i riskzon, Kulturarbete med unga. Besök hemsida.

Vision

Rum för utveckling – kraft till förändring

• fokus på kultur, livsåskådning och globala frågor
• i mötet mellan människors olikheter
• med framtidens samhällsaktörer för hållbar utveckling

Historia

 Birger Magnus Hellerstedt var journalist i Malmö på 20-talet. Men han drömde om en egen folkhögskola. Han hade inspirerats av den danska folkhögskolerörelsen i Danmark. Där hade prästen och folkbildaren Grundtvig startat den första folkhögskolan på 1800-talet: hans idé var en skola för vuxna med samtalet och erfarenhetsutbytet i centrum. Han trodde på möten mellan människor i samma ögonhöjd. Alla, inte bara läraren, har något att bidra med, menade Grundtvig.

Hellerstedt var driftig och företagsam och grundade Ljungskile folkhögskola i mitten av 20-talet. 1927 byggde man Västkustgården, det som idag är reception och matsal. Och under de första åren hände allt där: undervisning, boende, matsalen. Men det blev för trångt och man bygger nya internat, samlingssalar och skolan växer snabbt.

På den tiden är det ofta enklare kurser och målgruppen är landsbygdens ungdomar som har långt till universitet och högskolor och som behöver kunna lite om ekonomi, matlagning och vård.

Så blir det världskrig och skolan blir militärsjukhus och eleverna får åka hem. En av dem var en viss Birgit Nilsson på husmoderslinjen. När skolan öppnade igen efter kriget, ringde rektorn upp henne och erbjöd en plats. Men då hade hon redan kommit in på musikhögskolan för att bli operasångare.

Skolans lärare engagerar sig i motståndet mot nazismen: Man gömmer norska flyktingar och skolans rektor hamnar på nazisternas dödslistor.

Efter kriget fortsätter skolan att växa: på 50- och 60-talen tillkommer kurser som ekonomiutbildning och musiklinjen. Under 70-talet bygger man nytt bibliotek och nya konferenslokaler. Konferensverksamheten är fortfarande en betydande del av skolans ekonomi.

Man startar också fritidsledarlinjen på 70-talet. Under 80-talet startar journalistlinjen och i början av 90-talet – Världens Kurs med en indienresa.
Och skolan fortsätter att växa: vintern 2005 kunde vi starta en helt ny kurs som heter Religionens ansikten.

Birger Magnus Hellerstedt hade en fin tanke med skolan:

  • den skulle vara ett centrum för ekumenik – alltså en plats där människor med olika trosinriktningar kan mötas
  • det skulle vara en skola med en tolerant människosyn
  • det skulle vara en skola med ett starkt samhällsansvar, inte minst när det gäller internationell solidaritet och demokrati
  • han ville att det skulle vara en mötesplats för samtal, debatter, kulturupplevelser.

Så är det fortfarande, 54 år efter att dess grundare gick bort. Och det är den andan vi vill att alla studerande skall uppleva här.

Jan Lindvall

Kurator

Vill du prata med kurator? Samtalsrummet finns i Rektorsgården. Jag är på skolan tisdag, onsdag och torsdag. Du kan nå mig via sms, ringa eller mejla. Välkommen att höra av dig!

Anette Larsson har telefon 0736-44 65 22.
E-post: anette@ljungskile.org

Biblioteket

Välkommen till biblioteket!
Här hittar du tidskrifter, skön- och facklitteratur som avspeglar skolans profil.
I biblioteket finns även datorer för att söka information.
Varje månad presenterar vi en ny utställning. Du får gärna medverka.
Biblioteket är öppet för dig som studerar eller arbetar på skolan.
Det går bra att kontakta oss via e-post:
bibliotek@ljungskile.org

Antigonepriset

Antigonepriset är Ljungskile folkhögskolas pris för visat civilkurage.

Priset delades ut för första gången 2008. Läs mer om Antigonepriset här.

Kalender

  • Inga evenemang

Ljungskile folkhögskola
Waldemar Svenssons väg 11
459 80 Ljungskile
Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbansvarig:
Stefan Johansson