Lärarassistent - Yrkesutbildning (1 år) - Ljungskile folkhögskola

LÄRARASSISTENT – YRKESUTBILDNING

> Nytt yrke på bara ett år

> God arbetsmarknad

> Gör skillnad i skolan!

Vill du jobba med barn och ungdomar, och göra skillnad i skolan? Är du intresserad av pedagogik, sociologi och psykologi? Då är lärarassistentutbildningen något för dig!

Den svenska skolan är i stort behov av förstärkta resurser bland annat genom fler lärarassistenter. Lärarassistenter stödjer både lärare och elever i skolan och medverkar till en god miljö för alla som vistas på skolan. I det uppdraget krävs kunskaper i sociologi, pedagogik och psykologi.

Lärarassistentutbildningen på Ljungskile folkhögskola är en ettårig yrkesutbildning med inriktningen Specialpedagogik och integration, något som är viktigt för framtidens lärarassistenter. Utbildningen sker på plats på Ljungskile folkhögskola och går därför ej att läsa på distans. En del av utbildningen består av praktik på grundskola och gymnasieskola i närområdet. 

Efter utbildningen ska du som lärarassistent kunna förutse vad du behöver göra i olika situationer, vara ett viktigt stöd för lärarna och ingå i ett lärarlag, och kunna arbeta självständigt. Du kommer att vara en nyckelperson inom administrativa uppgifter och förbereda praktiska saker inför lektionerna, och samtidigt betyda mycket för elevernas trivsel och hälsa.

 

Hör av dig till oss

Åke Arvidsson, lärare, på 0736-44 65 26 eller ake.arvidsson@ljungskile.org

Torun Elgebäck, lärare, på 0522-68 69 66 eller torun.elgeback@ljungskile.org

Har du frågor?

Hör av dig till studievägledare Bengt Niklasson på 0522-68 69 65 eller bengt@ljungskile.org

FAKTA

Längd: 1 år

Studietakt: 100 procent

Start: 19 augusti 2019

Platser: Maximalt 26 deltagare

CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad

Sista ansökningsdag: Till kursstarten 2020 kan du söka under perioden 1 februari till 15 april 2020.

FÖRKUNSKAPER

Du har minst slutbetyg/gymnasieexamen från 3-årig utbildning i gymnasieskolan, grundläggande behörighet till yrkeshögskola eller motsvarande kunskaper samt Sv2/Sva2 och Sv3/Sva3 eller motsvarande.

Det är en merit om du har arbetslivserfarenhet. Bifoga ett personligt brev tillsammans med ansökan där du beskriver dig själv och varför du söker kursen.

Utbildningen syftar till att du ska jobba med barn och ungdomar. Inför praktiktillfällen kommer skolan begära att utdrag ur belastningsregistret visas upp. Du behöver inte skicka in det nu. Läs mer om Registerutdrag för dig som ska arbeta inom skola eller förskola

PRAKTIK

Utbildningen innehåller åtta veckors praktik på skolor och du kommer praktisera på två olika skolor.

På praktiken kommer du arbeta i ett lärarlag och få träning i din yrkesroll. Dina arbetsuppgifter på skolor kommer att vara varierande, med allt ifrån att hålla lektioner som läraren planerat, vara med i klassrummet som stöd, se till att klassen trivs och få förutsättningar att arbeta som grupp, arbeta med individuellt stöd, utföra administrativa uppgifter, och planera och genomföra aktiviteter utomhus.

KURSINNEHÅLL
 • Psykologi
 • Socialpsykologi
 • Sociologi och integration
 • Pedagogik för lärande i skolmiljö
 • Specialpedagogik i metod och bemötande
 • Specialpedagogik och integration, fördjupning
 • Dramapedagogik
 • Den digitala miljön
 • Skolans roll i samhället idag
 • Lärarassistentens roll och funktion
 • Ledarskap i klassrummet
 • Skolans styrdokument och organisation
 • Hälsa och aktivitet i skolan
 • 8 veckors praktik på minst två olika skolor
FACEBOOKSIDA

Besök gärna vår Facebooksida för nyhetsuppdateringar.