Lärarassistent - Yrkesutbildning (1 år) - Ljungskile folkhögskola

LÄRARASSISTENT – YRKESUTBILDNING

Lärarassistent - yrkesutbildning Ljungskile folkhögskola

Bli en del av lärarteamet!

Ettårig yrkesutbildning för dig som vill arbeta i skolan

Utbildningen Lärarassistent är en ettårig yrkesutbildning för dig som vill jobba med barn och ungdomar och samtidigt vill utveckla dagens skola. Som lärarassistent är du ett stort stöd för lärare och elever både i och utanför klassrummet och kan räkna med goda möjligheter till arbete framöver.

Den svenska skolan är i stort behov av förstärkta resurser bland annat genom fler lärarassistenter. Som lärarassistent kommer du att stödja både lärare och elever i skolan och medverka till en god psykosocial miljö för alla som vistas på skolan. I det uppdraget krävs kunskaper i sociologi, pedagogik och psykologi som är tre huvudmoment i utbildningen.

Lärarassistentutbildningen sker på plats på Ljungskile folkhögskola och går därför ej att läsa på distans. En del av utbildningen består av praktik på grundskola och gymnasieskola i närområdet. Intresset att få ta emot praktikanter är stort vilket talar för goda möjligheter till jobb efter avslutad utbildning.

Kursen innehåller momenten:
Psykologi
Socialpsykologi
Sociologi och integration
Pedagogik för lärande i skolmiljö
Specialpedagogik i metod och bemötande
Specialpedagogik och integration, fördjupning
Dramapedagogik
Den digitala miljön
Skolans roll i samhället idag
Lärarassistentens roll och funktion
Ledarskap i klassrummet
Skolans styrdokument och organisation
Hälsa och aktivitet i skolan
8 veckors praktik på minst två olika skolor

Lärarassistent Ljungskile folkhögskola

Kursen passar också dig som vill pröva på att arbeta i skolan för att kanske i framtiden läsa till lärare.

Mer om utbildningen

Vår utbildning har inriktningen Specialpedagogik och integration, något som vi vet kommer bli viktigt för dig att vara kunnig i när du arbetar som lärarassistent.

Utbildningen innehåller åtta veckors praktik på skolor och du kommer praktisera på två olika skolor. På praktiken kommer du arbeta i ett lärarlag och få träning i din yrkesroll. Dina arbetsuppgifter på skolor kommer att vara varierande, med allt ifrån att hålla lektioner som läraren planerat, vara med i klassrummet som stöd, se till att klassen trivs och få förutsättningar att arbeta som grupp, arbeta med individuellt stöd, utföra administrativa uppgifter, och planera och genomföra aktiviteter utomhus.

Därför kommer det att vara viktigt att du är insatt i utvecklingspsykologi, sociologi och pedagogik och också har tränat på situationer som uppkommer till vardags i en skola. Det är också viktigt att du förstår skolans roll i samhället, lärarens arbetsuppgifter och kan sätta in skolan i ett historiskt sammanhang.

Vem söker vi till utbildningen?

Du har minst slutbetyg/gymnasieexamen från 3-årig utbildning i gymnasieskolan, grundläggande behörighet till yrkeshögskola eller motsvarande kunskaper. Läs mer under Antagning och Ansökan.

Vidare vill vi att du är ordningsam med social kompetens, initiativförmåga och vill arbeta med elever i grupp och individuellt. Efter utbildningen ska du kunna förutse vad du behöver göra i olika situationer, vara ett viktigt stöd för lärarna och ingå i ett lärarlag, och kunna arbeta självständigt. Det är viktigt att du är intresserad av psykologi, sociologi och pedagogik. Du kommer att vara en nyckelperson inom administrativa uppgifter och förbereda praktiska saker inför lektionerna. Du kommer betyda mycket för elevernas trivsel och hälsa, och kunna stödja läraren i specialpedagogisk praktik.

Välkommen att besöka vår sida på Facebook: Lärarassistent Ljungskile folkhögskola.

Ekonomi
All undervisning på folkhögskola är gratis, men du betalar för boende, mat och vissa kringkostnader. De studerande betalar dock för kurslitteratur och studieresor. Här kan du se vad det kostar att studera på Ljungskile folkhögskola.

Studierna berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå. Ansökan om studiemedel gör du på www.csn.se. Där finns utförliga instruktioner. Det är bra att ansöka om studiemedel så fort du har valt en utbildning. Du behöver alltså inte vänta tills du har blivit antagen. Här kan du läsa om hur du kan finansiera dina studier.

Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla
Skolan ligger högt med härlig utsikt över en havsvik och har goda förbindelser med tåg och buss till Göteborg 55 min och Uddevalla 15 min. Om du inte vill pendla kan du bo på skolan.
Ansökan och antagning

Sista ansökningsdag: 15 april 2019 (därefter i mån av plats)
Kursstart:
19 augusti 2019
Kurslängd: 2 terminer
Studietakt: Heltid
Antal platser: ca 22
Studieort: Ljungskile (kursen ges ej på distans)

Klicka här för att komma till ansökningsformuläret.

Du har minst slutbetyg/gymnasieexamen från 3-årig utbildning i gymnasieskolan, grundläggande behörighet till yrkeshögskola eller motsvarande kunskaper. Det är en merit om du har arbetslivserfarenhet. Bifoga ett personligt brev tillsammans med ansökan där du beskriver dig själv och varför du söker kursen.

Utbildningen syftar till att du ska jobba med barn och ungdomar. Inför praktiktillfällen kommer skolan begära att utdrag ur belastningsregistret visas upp. Du behöver inte skicka in det nu. Läs mer om Registerutdrag för dig som ska arbeta inom skola eller förskola

Frågor?
Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor.

Åke Arvidsson

Åke Arvidsson, lärare
Telefon: 0736-44 65 26
E-post: ake.arvidsson@ljungskile.org

Torun Elgebäck

Torun Elgebäck, lärare
Telefon: 0522-68 69 66
E-post: torun.elgeback@ljungskile.org

Bengt Niklasson

Bengt Niklasson, studievägledare
Telefon: 0736-44 65 65
E-post: bengt.niklasson@ljungskile.org

Sista ansökningsdag: 15 april 2019 (därefter i mån av plats)
Kursstart:
19 augusti 2019
Kurslängd: 2 terminer
Studietakt: Heltid
Antal platser: ca 24
Studieort: Ljungskile (kursen ges ej på distans)

Klicka här för att komma till ansökningsformuläret.