Lärarassistent - Yrkesutbildning (1 år) - Ljungskile folkhögskola

LÄRARASSISTENT – YRKESUTBILDNING

> Nytt yrke på bara ett år

> God arbetsmarknad

> Gör skillnad i skolan!

Vill du läsa den här utbildningen på distans? Klicka här!

Vill du jobba med barn och ungdomar, och göra skillnad i skolan? Är du intresserad av pedagogik, sociologi och psykologi? Då är lärarassistentutbildningen något för dig! Du får fördjupad kunskap om specialpedagogik och integration.

Den svenska skolan är i stort behov av förstärkta resurser bland annat genom fler lärarassistenter. Lärarassistenter stödjer både lärare och elever i skolan och medverkar till en god miljö för alla som vistas på skolan. I det uppdraget krävs kunskaper i sociologi, pedagogik och psykologi.

Lärarassistentutbildningen på Ljungskile folkhögskola är en ettårig yrkesutbildning med inriktningen Specialpedagogik och integration, något som är viktigt för framtidens lärarassistenter. Utbildningen sker på plats på Ljungskile folkhögskola och går därför ej att läsa på distans. En del av utbildningen består av praktik på grundskola och gymnasieskola i närområdet. 

Efter utbildningen ska du som lärarassistent kunna förutse vad du behöver göra i olika situationer, vara ett viktigt stöd för lärarna och ingå i ett lärarlag, och kunna arbeta självständigt. Du kommer att vara en nyckelperson inom administrativa uppgifter och förbereda praktiska saker inför lektionerna, och samtidigt betyda mycket för elevernas trivsel och hälsa.

Utöver studierna tillsammans med klassen ingår skolgemensamma aktiviteter på en folkhögskola, och det är en naturlig del av studierna hos oss. Vi vill att skolsamhället ska berika deltagarna, och att deltagarna ska berika skolan. De flesta av aktiviteterna sker på skoltid och kan påverka schemat. En del av aktiviteterna, till exempel Bohuskväll, julavslutning med mera sker på kvällstid. Välkommen att få uppleva ett folkhögskoleår!

Hör av dig till oss

Åke Arvidsson, 0736-44 65 26
Jennie Majberger Wiedel, 0736 44 65 71
Katarina Petersén Nielsen, 0736-44 65 15 (för information om distanskursen på halvfart) 
Studievägledare Bengt Niklasson på 0522-68 69 65 eller bengt@ljungskile.org

FAKTA

Längd: 1 år

Studietakt: 100 procent – på plats i Ljungskile. Under praktiktiden kan du välja ort.

Start: 23 augusti 2021

Platser: Maximalt 26 deltagare

CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad

Kostnader: Se under fliken Att studera här – Studiekostnader

Ansökan: Löpande antagning, lediga platser finns!

Ansök här!

FÖRKUNSKAPER

Du har minst slutbetyg/gymnasieexamen från 3-årig utbildning i gymnasieskolan, grundläggande behörighet till yrkeshögskola eller motsvarande kunskaper samt Sv2/Sva2 eller motsvarande.

Det är en merit om du har arbetslivserfarenhet. Bifoga ett personligt brev tillsammans med ansökan där du beskriver dig själv och varför du söker kursen.

Utbildningen syftar till att du ska jobba med barn och ungdomar. Inför praktiktillfällen kommer skolan begära att utdrag ur belastningsregistret visas upp. Du behöver inte skicka in det nu. Läs mer om Registerutdrag för dig som ska arbeta inom skola eller förskola

PRAKTIK

Utbildningen innehåller minst åtta veckors praktik på skolor och du kommer praktisera på minst två olika skolor.

På praktiken kommer du arbeta i ett lärarlag och få träning i din yrkesroll. Dina arbetsuppgifter på skolor kommer att vara varierande, med allt ifrån att hålla lektioner som läraren planerat, vara med i klassrummet som stöd, se till att klassen trivs och få förutsättningar att arbeta som grupp, arbeta med individuellt stöd, utföra administrativa uppgifter, och planera och genomföra aktiviteter utomhus. 

Praktikplats skaffar du själv, skolan hjälper till vid behov.

KURSINNEHÅLL
 • Psykologi
 • Socialpsykologi
 • Sociologi 
 • Pedagogik för lärande i skolmiljö
 • Specialpedagogik och integration, fördjupning
 • Dramapedagogik
 • Den digitala miljön
 • Skolans roll i samhället idag
 • Lärarassistentens roll och funktion
 • Hälsa och aktivitet i skolan
 • Uppsats
 • 8 veckors praktik på minst två olika skolor
FACEBOOKSIDA

Besök gärna vår Facebooksida för nyhetsuppdateringar.