Lärarassistent - Yrkesutbildning på distans - Ljungskile folkhögskola

LÄRARASSISTENT – YRKESUTBILDNING PÅ DISTANS

> Nytt yrke på två år, 50% studietakt distans

> God arbetsmarknad

> Gör skillnad i skolan!

Vill du jobba med barn och ungdomar, och göra skillnad i skolan? Är du intresserad av pedagogik, sociologi och psykologi? Då är lärarassistentutbildningen något för dig! Du får fördjupad kunskap om specialpedagogik och integration. Nu finns utbildningen också på distans med 50% studietakt. Vi har 5–7 obligatoriska fysiska träffar per läsår, samt nätträffaar en eftermiddag i veckan.

Den svenska skolan är i stort behov av förstärkta resurser bland annat genom fler lärarassistenter. Lärarassistenter stödjer både lärare och elever i skolan och medverkar till en god miljö för alla som vistas på skolan. I det uppdraget krävs kunskaper i sociologi, pedagogik och psykologi.

Lärarassistentutbildningen – distans är en tvåårig yrkesutbildning med 50% studietakt  med inriktningen Specialpedagogik och integration, något som är viktigt för framtidens lärarassistenter.  En del av utbildningen består av praktik på grundskola och gymnasieskola i ditt närområde.

Efter utbildningen ska du som lärarassistent kunna förutse vad du behöver göra i olika situationer, vara ett viktigt stöd för lärarna och ingå i ett lärarlag, och kunna arbeta självständigt. Du kommer att vara en nyckelperson inom administrativa uppgifter och förbereda praktiska saker inför lektionerna, och samtidigt betyda mycket för elevernas trivsel och hälsa.

Utöver studierna tillsammans med klassen ingår skolgemensamma aktiviteter på en folkhögskola, och det är en naturlig del av studierna hos oss. Vi vill att skolsamhället ska berika deltagarna, och att deltagarna ska berika skolan. Du kommer att få uppleva detta även när du läser på distans.

Hör av dig till oss

Katarina Petersén Nielsen, lärare, på 0736-44 65 15 eller katarina@ljungskile.org

Har du frågor?

Hör av dig till

OBS! Kursen är fullbokad.

FAKTA

Längd: 2 år

Studietakt: 50 procent på distans. Under praktiktiden kan du välja ort.

Träffar: 5–7 obligatoriska fysiska träffar per läsår, samt nätträffar en eftermiddag i veckan.

Start: Nästa kursstart är i augusti 2022

Platser: Maximalt 20 deltagare

CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad

Ansökan: Öppnar 1 december 2021. Sista ansökningsdag 15 april 2022.

FÖRKUNSKAPER

Du har minst slutbetyg/gymnasieexamen från 3-årig utbildning i gymnasieskolan, grundläggande behörighet till yrkeshögskola eller motsvarande kunskaper samt Sv2/Sva2 eller motsvarande.

Det är en merit om du har arbetslivserfarenhet. Bifoga ett personligt brev tillsammans med ansökan där du beskriver dig själv och varför du söker kursen.

Utbildningen syftar till att du ska jobba med barn och ungdomar. Inför praktiktillfällen kommer skolan begära att utdrag ur belastningsregistret visas upp. Du behöver inte skicka in det nu. Läs mer om Registerutdrag för dig som ska arbeta inom skola eller förskola

PRAKTIK

Utbildningen innehåller åtta veckors praktik på skolor och du kommer praktisera på minst två olika skolor.

På praktiken kommer du arbeta i ett lärarlag och få träning i din yrkesroll. Dina arbetsuppgifter på skolor kommer att vara varierande, med allt ifrån att hålla lektioner som läraren planerat, vara med i klassrummet som stöd, se till att klassen trivs och få förutsättningar att arbeta som grupp, arbeta med individuellt stöd, utföra administrativa uppgifter, och planera och genomföra aktiviteter utomhus.

KURSINNEHÅLL
 • Psykologi
 • Socialpsykologi
 • Sociologi 
 • Pedagogik för lärande i skolmiljö
 • Specialpedagogik och integration, fördjupning
 • Dramapedagogik
 • Den digitala miljön
 • Skolans roll i samhället idag
 • Lärarassistentens roll och funktion
 • Hälsa och aktivitet i skolan
 • Uppsats
 • 8 veckors praktik på minst två olika skolor
FACEBOOKSIDA

Besök gärna vår Facebooksida för nyhetsuppdateringar.