Tvåårig journalistutbildning på Ljungskile folkhögskola

JOURNALISTLINJEN

 

 

Tvåårig journalistutbildning som ger bredd- och spetskompetens

Antagningen till JL1 pausad
Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola fyller 40 år nästa år. Nu har vi påbörjat ett förändringsarbete av utbildningen för att ännu bättre kunna rusta morgondagens journalister för de utmaningar som väntar på arbetsmarknaden. Den nya utbildningen kommer att sjösättas i augusti 2025. Inför det arbetet har vi beslutat att pausa antagningen till läsåret 2024/25. De som just nu läser första året på utbildningen kommer att avsluta sitt andra år som planerat i juni 2025. 

Journalistlinjen är en modern yrkesutbildning för dig som vill arbeta som journalist. Vår journalistutbildning har ett tydligt digitalt fokus, oavsett om du vill skriva eller göra radio. Rörlig bild är också en självklar del i utbildningen. Radioutbildningen sker i nära samarbete med Sveriges Radio P4 Väst. Praktik ingår under båda åren. De skapar kontakter och leder ofta till jobb. 

• Vill du berätta historier ur verkligheten, stora som små?
• Är du trött på grundlöst tyckande och falska budskap i sociala medier?
• Vill du granska samhället och värna om demokratin?

Då är journalistyrket något för dig!

De flesta av våra kursdeltagare får arbete direkt efter utbildningen. Många äldre journalister är på väg mot pensionen, och digitala publiceringsformer ställer nya krav på de som ska ersätta.

Men en journalistutbildning är värdefull även i andra sammanhang. Du kan till exempel arbeta som kommunikatör med inriktning skrivande och innehållsproduktion (film, foto/video och ljud/radio).

Utöver studierna tillsammans med klassen ingår skolgemensamma aktiviteter på en folkhögskola, och det är en naturlig del av studierna hos oss. Vi vill att skolsamhället ska berika deltagarna, och att deltagarna ska berika skolan. De flesta av aktiviteterna sker på skoltid och kan påverka schemat. En del av aktiviteterna, till exempel Bohuskväll och julavslutning, sker på kvällstid.

Välkommen att uppleva ett folkhögskoleår!

Frågor?

Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor.

Stefan Johansson, linjeföreståndare
Telefon: 0522-68 69 48
E-post: stefan.johansson@ljungskile.org

Kursstart: Augusti 2025

RÖSTER OM
UTBILDNINGEN

– Vägen till drömjobbet gick via journalistutbildningen på Ljungskile folkhögskola. Så här i efterhand fascineras jag över hur mycket jag lärde mig under de två åren – och hur roligt vi hade under tiden! Tack vare de många praktiska momenten växte jag snabbt in i yrkesrollen och diskussionerna efteråt utvecklade mig på det personliga planet. Under praktikperioderna gavs jag möjlighet att testa mina kunskaper och nu är jag anställd på redaktionen där jag gjorde min sista praktik.

Julia Forsberg, reporter på Bohusläningen. Gick ut 2016.

– Jag jobbar på P4 Väst Sveriges Radio, mest som kriminalreporter och bilindustrireporter. En stor fördel med utbildningen i Ljungskile var att mycket av arbetet var praktiskt. I stället för att det var mycket teori som skulle läsas in fick man lära sig journalistiken praktiskt, vilket gav mycket. Utbildningens kontakt med P4 Väst gjorde att jag kunde göra praktik där. Sedan dess har jag varit kvar på redaktionen. Så det var ett bra upplägg på utbildningen.

Victor Jensen, reporter på Sveriges Radio P4 Väst. Gick ut 2011.

– Trots att jag redan hade arbetat som journalist i fem år lärde jag mig enormt mycket på Ljungskile folkhögskola. Framför allt gillade jag alla de praktiska momenten där jag fick lära mig det journalistiska hantverket från grunden. Som student på utbildningen fick jag hela tiden konkret feedback från både lärare och klasskompisar som utvecklade mig till en mycket bredare journalist än vad jag var tidigare.

Joel Hansson, sportreporter på Bohusläningen. Gick ut 2016.

– Även om jag redan under utbildningen upplevde allt vi gjorde som lärorikt, var det först när jag kom ut i verkligheten som jag på allvar insåg hur goda kunskaper jag fått med mig. För det fick jag verkligen! Mina två år på journalistlinjen gav mig en stabil och praktisk grund att stå på, som jag har med mig i mitt arbete varje dag. Dessutom var åren på skolan väldigt utvecklande på det personliga planet och väldigt, väldigt roliga.

Katrin Niklasson, reporter på Alingsås Tidning. Gick ut 2010.