Berätta med ljud – poddcast på distans

BERÄTTA MED LJUD

 

Poddcast på distans

Vill du lära dig att berätta så att andra lyssnar? Är du sugen på att jobba med språk och ljud? Har du dessutom ett nördigt intresse för konst, hästar eller frimärken? Då är distanskursen Berätta med ljud kursen du ska söka!

Du får lära dig att förbereda och genomföra olika sorters intervjuer – både personliga och faktabaserade med hjälp av journalistiska arbetsmetoder. Du får öva dig i att skapa dramaturgi i din berättelse. Slutprojektet är en podd där du tillämpar de olika byggstenarna i kursen.

Målgrupp

Den här kursen är tänkt för dig som vill producera en egen podcast. Du kanske är aktiv i en förening där det finns en ocean av berättelser som väntar på att bli hörda. Eller har du ett specialintresse som du vill dela med dig av? Du kanske har jobbat som skrivande journalist och vill omvandla ditt berättande till ljud. Eller är du kommunikatör som behöver bli en fena på att skapa poddar med bra dramaturgi?

Du som söker behöver ha god datorvana. Du kommer att jobba självständigt med digital ljudredigering och behöver känna dig trygg med detta. Som stöd använder vi Moderskeppets digtiala instruktionsfilmer.

Kursupplägg

Kursen ges helt på distans med nätträffar, en till två timmar varannan vecka, torsdagar 18.00. Du får successivt lära dig att använda den egna rösten, intervjuer, miljö och effekter för att skapa en levande berättelse med ljud.

Moment under kursen är bland annat:

  • Poddformatet 
  • Teknisk utrustning och ljudredigering
  • Radiospråk 
  • Research och intervjuteknik, spela in egna intervjuer
  • Dramaturgi och gestaltning
  • Planera och genomföra ett eget reportage
  • Planera och genomföra en egen podcast
  • Publicering på digitala plattformar

Du arbetar självständigt med de olika uppgifterna i en till två veckor. För de avslutande uppgifterna avsätts mer tid.

En viktig del av kursen är att lyssna på varandras arbeten, diskutera och ge respons, både skriftligt på den gemensamma plattformen Classroom och muntligt på nätträffarna. Kort sagt – du förväntas vara en aktiv kurskamrat. Efter varje inlämning får du också personlig återkoppling av din handledare.

Lärare

 

Elisabeth Cederblad arbetar som lärare, huvudsaklingen i radiojournalistik, på Ljungskile folkhögskola. Tidigare har hon arbetat på Sveriges Radio i över 20 år, framför allt som nyhetsreporter och programledare på P4 Väst. Hon har också erfarenhet som reporter och producent från Studio 1 i P1, P4 Extra och Ring P1.

Kortfakta om kursen våren 2022

Kurstid: 17 januari–3 juni 2022

Studietakt: Kvartsfart – ca en dag per vecka. Vissa uppgifter tar mer, andra mindre tid i anspråk.

Digital plattform: Google, med skolmejl. Allt kursmaterial och uppgifter delas i Google Classroom. Nätträffarna varannan vecka hålls via länk i Google Meet.

Teknisk utrustning: För att delta i träffarna behöver du en dator med bra internetuppkoppling och ett headset. För inspelning rekommenderar vi att du använder en ljudinspelare, till exempel en Zoom H1, Zoom H2N eller Zoom H4N, H5 eller H6. Kostnad: mellan ca 1.000 – ca 3.500 kronor. En inspelningsapp i mobiltelefonen är det enklaste och billigaste alternativet. 

Vi använder ljudredigeringsprogrammet Hindenburg för både PC och Mac, kostnad 875 kronor.

Kursmaterial: Vi använder Moderskeppets instruktionsfilmer som ingår i kursavgiften.

Antal deltagare: 18 personer.

Kostnad: 200:- för material, samt 875:- för programmet Hindenburg som du köper själv.

Ansökningstid: 22 november är sista ansökningsdag. Besked meddelas inom två veckor efter ansökningsstopp.

Studiemedel: Kursen berättigar till studiemedel från CSN, men eftersom den är på kvartsfart måste du läsa minst ytterligare 25 procent på en annan kurs.

Ansökan

Sista ansökningsdag är 22 november 2021. Besked om antagning inom två veckor efter ansökningsstopp. 

Ansökan är nu stängd.

Kurstid våren 2022:
17 januari–3 juni
Studietakt: Kvartsfart
Antal deltagare: 18 personer
Nätträffar: Torsdagar 18.00–ca 20.00 varannan vecka
Kostnad: 200:- för material, samt 875:- för programmet Hindenburg som du köper själv.
Sista ansökningsdag: 22 november. Ansökan är nu stängd.

Sagt om kursen

”Jag uppskattar verkligen de personliga, muntliga och skriftliga kommentarer som vi fått. Jag är mer än nöjd med handledningen och har fått det jag förväntat mig av kursen.” 

Charlotte Ekehage

”Jag tycker att det varit en tydlig och pedagogisk följdordning. Bra att varje moment inneburit en kortare praktisk övning med efterföljande kamratrespons både i text och muntligt, även från resten av gruppen.”

Sandra Sundström