Berätta med ljud – poddcast på distans

BERÄTTA MED LJUD

Poddcast på distans

Vill du lära dig att berätta så att andra lyssnar? Är du sugen på att jobba med språk och ljud? Har du dessutom ett nördigt intresse för konst, hästar eller frimärken? Då är vår nya distanskurs Berätta med ljud kursen du ska söka!

Du får lära dig att förbereda och genomföra olika sorters intervjuer – både personliga och faktabaserade med hjälp av journalistiska arbetsmetoder. Du får öva dig i att skapa dramaturgi i din berättelse. Slutprojektet är ett program där du tillämpar de olika byggstenarna i kursen.

Målgrupp

Den här kursen är tänkt för dig som vill producera en egen podcast. Du kanske är aktiv i en förening där det finns en ocean av berättelser som väntar på att bli hörda. Eller har du ett specialintresse som du vill dela med dig av? Du kanske har jobbat som skrivande journalist och vill omvandla ditt berättande till ljud. Eller är du kommunikatör som behöver bli en fena på att skapa poddar med bra dramaturgi?

Du som söker behöver ha god datorvana. Du kommer att jobba självständigt med digital ljudredigering och behöver känna dig trygg med detta. Som stöd använder vi digtiala instruktionsfilmer.

Kursupplägg

Kursen ges helt på distans med nätträffar, en till två timmar varannan vecka. Preliminär tid, torsdagar 18.00. Du får successivt lära dig att använda den egna rösten, intervjuer, miljö och effekter för att skapa en levande berättelse med ljud.

Moment under kursen är bland annat:

  • Poddformatet 
  • Teknisk utrustning och ljudredigering
  • Radiospråk 
  • Research och intervjuteknik, spela in egna intervjuer
  • Dramaturgi och gestaltning
  • Planera och genomföra ett eget reportage
  • Planera och genomföra en egen podcast
  • Publicering på digitala plattformar

Du arbetar självständigt med de olika uppgifterna i en till två veckor. För de avslutande uppgifterna avsätts mer tid.

En viktig del av kursen är att lyssna på varandras arbeten, diskutera och ge respons, både skriftligt på den gemensamma plattformen och muntligt på nätträffarna. Efter varje inlämning får du också personlig återkoppling av din handledare.

Lärare

 

Elisabeth Cederblad arbetar som lärare, huvudsaklingen i radiojournalistik, på Ljungskile folkhögskola. Tidigare har hon arbetat på Sveriges Radio i över 20 år, framför allt som nyhetsreporter och programledare på P4 Väst. Hon har också erfarenhet som reporter och producent från Studio 1 i P1, P4 Extra och Ring P1.

Kortfakta om kursen våren 2021

Kurstid: 8 februari–28 maj 2021

Studietakt: Kvartsfart – ca en dag per vecka. Vissa uppgifter tar mer, andra mindre tid i anspråk.

Digital plattform: Google, med skolmejl. Allt kursmaterial och uppgifter delas i Google Classroom. Nätträffarna (6–8 stycken, varannan vecka) hålls via länk i Google Meet.

Teknisk utrustning: Du behöver en dator med bra internetuppkoppling och ett headset. För inspelning rekommenderar vi att du använder en ljudinspelare, till exempel en Zoom H1, Zoom H2N eller Zoom H4N. Kostnad: mellan ca 1000 – ca 2500 kronor. En inspelningsapp i mobiltelefonen är det enklaste och billigaste alternativet. 

Du behöver också installera ett ljudredigeringsprogram, förslagsvis Hindenburg, för både PC och Mac, kostnad 875 kronor, eller Audacity som är ett gratisprogram för både Mac och PC.

Kursmaterial: Vi använder Moderskeppets instruktionsfilmer som ingår i kursavgiften.

Antal deltagare: cirka 15 personer

Kostnad: 200:- för material

Ansökningstid: 20 januari är sista ansökningsdag. Besked om antagning inom två veckor efter ansökningsstopp.

Studiemedel: Kursen berättigar till studiemedel från CSN, men eftersom den är på kvartsfart måste du läsa minst ytterligare 25 procent på en annan kurs.

Ansökan

Sista ansökningsdag är 20 januari 2021. Besked om antagning inom två veckor efter ansökningsstopp.

Ansökningsfunktionen är nu stängd.

Kurstid våren 2021:
8 februari–28 maj 2021
Studietakt: Kvartsfart
Antal deltagare: cirka 15 personer
Nätträffar: 6–8 st, varannan vecka
Kostnad: 200:- för material
Sista ansökningsdag: 20 januari

Ansökningsfunktionen är nu stängd.