Berätta med ljud – poddcast på distans

BERÄTTA MED LJUD

 

Poddkurs på distans

Vill du lära dig att berätta så att andra lyssnar? Är du sugen på att  jobba med språk och ljud? Har du dessutom ett nördigt intresse för konst, hästar eller frimärken? Då är vår distanskurs Berätta med ljud kursen du ska söka!

Du får lära dig att förbereda och genomföra inslag i olika format – både personliga och faktabaserade med hjälp av journalistiska arbetsmetoder och etiska spelregler. Du får öva dig i att  skapa dramaturgi och att gestalta din berättelse med språk och ljud. Slutprojektet är ett poddavsnitt där du tillämpar kursens olika byggstenar.

Målgrupp

Den här kursen är tänkt för dig som vill producera en egen podcast. Du kanske är aktiv i en förening där det finns en ocean av berättelser som väntar på att bli hörda. Eller har du ett specialintresse som du vill dela med dig av? Du kanske har jobbat som skrivande journalist och vill omvandla ditt berättande till ljud. Eller är du kommunikatör som behöver bli en fena på att skapa poddar med bra dramaturgi?

Du som söker behöver ha god datorvana och vara bekväm med att använda olika digitala redskap och plattformar. Du kommer att jobba självständigt med digital ljudredigering och som stöd använder vi Moderskeppets instruktionsfilmer.

Det är viktigt att du har tid och möjlighet att prioritera att delta aktivt i kursen.

Kursupplägg

Kursen ges helt på distans, med digitala träffar för seminarier och workshops i Google Meet varje torsdag.

Varje vecka finns också möjlighet att delta i genomgångar och lärarledd handledning. I kursen ingår även skriftliga, teoretiska diskussioner och reflektioner. Undervisningsformerna varierar mellan helklass, mindre grupper och individuell handledning.

Du får successivt utforska den egna rösten, göra intervjuer och använda miljö och effekter för att skapa en levande berättelse med ljud. 

Moment under kursen är bland annat:

 • Poddformatet 
 • Teknisk utrustning
 • Inspelningsmetod
 • Ljudredigering
 • Det talade språket 
 • Research och intervjuteknik
 • Dramaturgi och gestaltning
 • Planera och genomföra ett eget reportage
 • Planera och genomföra en egen podcast
 • Publicering på digitala plattformar
 • Marknadsföring
 • Etik och juridik

Du arbetar självständigt med de olika uppgifterna i en till två veckor. För de avslutande uppgifterna avsätts mer tid.

Kursupplägget förutsätter att du som deltagare medverkar genom att lyssna och ge respons på varandras arbeten och att delta i teoretiska diskussioner.  Detta görs skriftligt på den gemensamma plattformen Classroom och muntligt på nätträffarna. Kort sagt – du förväntas vara en aktiv kurskamrat. Efter varje inlämning får du också personlig återkoppling av din handledare.

Lärare

 

Elisabeth Cederblad är kursansvarig och arbetar som lärare, huvudsakligen i radiojournalistik, på Ljungskile folkhögskola. Tidigare har hon arbetat på Sveriges Radio i över 20 år, framför allt som nyhetsreporter och programledare på P4 Väst. Hon har också erfarenhet som reporter och producent från Studio 1 i P1, P4 Extra och Ring P1.

Kortfakta om kursen hösten 2024

Kurstid: 19 augusti–20 december

Studietakt: 50 procent, motsvarande cirka 20 timmar per vecka

Digital plattform: Google, med skolmejl. Allt kursmaterial och uppgifter delas i Google Classroom. Nätträffarna hålls via länk i Google Meet.

Teknisk utrustning:För att delta i träffarna behöver du en dator med bra internetuppkoppling och ett headset. För inspelning rekommenderar vi att du använder en ljudinspelare, till exempel en Zoom H1, Zoom H2N eller Zoom H4N, H5 eller H6. En inspelningsapp i mobiltelefonen är det enklaste och billigaste alternativet. Vi rekommenderar ljudredigeringsprogrammet Hindenburg i första hand. Det är det program som vi erbjuder handledning i.

Kursmaterial: Vi använder Moderskeppets instruktionsfilmer som ingår i kursavgiften.

Antal deltagare: 18 personer.

Kostnad: 200:- för material. Kostnader för teknisk utrustning och redigeringsprogram tillkommer.

Ansökan: Sista ansökningsdag är 17 maj.

Studiemedel: Kursen berättigar till studiemedel från CSN.

Ansökan

Ansökan är nu stängd. Besked om antagning kommer inom två veckor efter ansökningsstopp.

Exempel på poddar från kursen

Kurstid hösten 2024: 19 augusti–20 december
Studietakt: 50 procent
Antal deltagare: Cirka 18 personer
Kostnad: 200:- för material. Kostnader för teknisk utrustning och ljudredigering tillkommer.
Sista ansökningsdag: 17 maj
Ansökan är nu stängd.

Sagt om kursen

Jag tyckte att kursen var oerhört givande. Den var helt digital men Elisabeth (läraren) lyckade skapa en god sammanhållning där vi elever hjälpte, inspirerade och stöttade varandra. Jag upptäckte alla möjligheter som finns att berätta med ljud. nu känner jag mig redo att skapa en egen podd. Jag kan varmt rekommendera kursen.” 

Ulrika Flodin Furås

Kursens mål är uppfyllda till 100 % för min del. Jag har fått de verktyg jag behövde för att gå vidare som poddare på ett mer professionellt sätt.” 

Jorge Martorell

Professionella och engagerade lärare och föreläsare gav konkreta tips för min podd utifrån journalistiska och dramaturgiska principer. ” 

Monica Kullgren

”Jag uppskattar verkligen de personliga, muntliga och skriftliga kommentarer som vi fått. Jag är mer än nöjd med handledningen och har fått det jag förväntat mig av kursen.” 

Charlotte Ekehage

”Jag tycker att det varit en tydlig och pedagogisk följdordning. Bra att varje moment inneburit en kortare praktisk övning med efterföljande kamratrespons både i text och muntligt, även från resten av gruppen.”

Sandra Sundström