Musiklinjen Ljungskile Folkhögskola - Studera jazz eller klassisk musik

MUSIKLINJEN

> Klassisk, jazz eller introduktion

> Engagerade lärare i toppklass

> Både ensemble- och solistspel

OBS! FÖRÄNDRAT INTRÄDESPROV I CORONATIDER

Inträdesprovet till Musiklinjen sker i år med inspelning. Spela in en video med din telefon (helst video, men bara ljudinspelning går också bra). Viktigt är att det är enkelt för dig. Det räcker med en låt, ett stycke. Det är viktigt att du inte gör det för ambitiöst, det behöver inte vara hög teknisk kvalitet på inspelningen. Vi behöver bara få en uppfattning om vad du kan.

Jazzgrenen har normalt obligatoriska stycken. Om du redan har förberett det, så skicka in det. Annars  går det bra med en annan låt som du kan. Helst med en ensemble, men inte heller det är nödvändigt. Kanske har du redan någon inspelning med någon grupp som du är med i, kanske något uppspel med gruppen i skolan eller liknande. Kanske har du rentav lagt ut något på Youtube? Länk? Annars – spela in solo.

Klassiska grenen har inte obligatoriska stycken så där kan du själv välja ett stycke att sjunga/spela. På slagverk är det bra om ni kan visa upp olika slagverksinstrument: vibrafon/marimba och till exempel liten trumma. Dela videon/inspelningen och mejla länken till Hans Grundberg: hans.grundberg@ljungskile.org, telefon 0736-44 65 33. Skriv också namn + instrument i så att vi lätt hittar dig bland de sökande.

INGEN ANSÖKNINGSAVGIFT

Under rådande förhållanden har vi beslutat att slopa ansökningsavgiften i år.

Är du musikintresserad och vill syssla med musik i framtiden? Vill du förbereda dig för högre musikstudier, eller utveckla ditt musikaliska intresse? Då passar Musiklinjen dig.

Musiklinjen är en grundläggande musikutbildning som ger dig konstnärlig kompetens och grundlig musikteoretisk förståelse. Musiklinjen vid Ljungskile folkhögskola har en lång och framgångsrik historia och våra deltagare antas i hög grad till musikhögskolorna. 

Vi har tre profiler; klassisk, jazzprofil och klassisk introduktionsprofil. Alla deltagare studerar kärnämnen i musik, såsom gehör och teori, musikhistoria, ensemble, improvisation och kör. Utbildningen är 1-2 år beroende på förkunskaper.  

Musiklinjen gästas årligen av föreläsare och musiker, och linjens lärare ger återkommande konserter vid skolan. Tack vare närheten till Göteborg och goda kommunikationer har du också möjlighet att ta del av det rika programutbudet vid Göteborgs Konserthus och Göteborgsoperan.

Även om Musiklinjen är en bra förberedelse för högre studier är den inte högskoleförberedande. Du bör ha grundläggande behörighet till högskola om du ska söka högre studier efter kursen. För dig som vill fixa behörighet i kombination med musik föreslår vi Allmän kurs med musikprofil.

Hör av dig till oss

Christer Brodén, linjeföreståndare klassisk och introduktionsprofil
Telefon: 0522-68 69 35, mobil 0736-44 65 35

E-post: christer.broden@ljungskile.org

Hans Grundberg, linjeföreståndare jazzprofil
Telefon: 0522-68 69 33, mobil 0736-44 65 33
E-post: hans.grundberg@ljungskile.org

 

FAKTA

Kursstart: 17 augusti 2020
Kurslängd: 2 år
Antal platser: 50
Ansökan: Fortlöpande antagning – ansök snarast!

KOSTNAD

All undervisning på folkhögskola är gratis, men du måste betala en studerandeavgift och vissa kringkostnader. Vill du bo på internat får du betala för boende och mat .

Här kan du se vad det kostar att studera på Ljungskile folkhögskola.

Här kan du läsa om hur du kan finansiera dina studier.

Frågor om studieekonomi:
Annsofi Öhman, administratör
Telefon: 0522-68 69 14

Frågor om att bo på skolan:
Fia Saarinen, internatansvarig
Telefon: 0736-44 65 80.

INSTRUMENT

Som deltagare måste du själv hålla dig med instrument, dock inte piano, orgel, luta, marimbor, vibrafon, pukor och trumset som finns på skolan.

ANTAGNING

Ansökan: Fortlöpande antagning – ansök snarast!

På grund av det stora antalet sökande kommer du att kallas till ett inträdesprov
– för jazzprofilen: 30–31 mars 2020
– för klassiska profilen: 1 april 2020

Ditt inträdesprov tar en dag. Det går inte att göra prov på andra datum än dessa. Det går inte heller att göra provspelning via video/DVD eller CD/kassettband.

Minimikrav är notkunskaper och musikfärdigheter på den nivå som gör att du lätt kan följa undervisningen. Alla som sökt till musiklinjen kommer att cirka 20 mars per mejl och/eller sms få besked om provdag och närmare information om proven.

Musiklinjen har för närvarande manlig dominans bland de sökande. Vi ser därför gärna fler kvinnliga sökande.

Läs mer om inträdesproven 2020.

LÄRARE

Christer Brodén, linjeföreståndare, klassisk gitarr, bruksgitarr, klassisk ensemble, gehörslära, musikhistoria, formlära. Läs mer.
christer.broden@ljungskile.org

Hans Grundberg, linjeföreståndare, jazzpiano, brukspiano, jazzteori, satslära, gehörslära. Läs mer.
hans.grundberg@ljungskile.org

Sven Ahlin, komposition. Läs mer.
Owe Almgren, bas. Läs mer.
Ulf Bandgren, elgitarr. Läs mer.
Hans Davidsson, orgel. Läs mer.
Ulrika Davidsson, klassiskt piano. Läs mer.
Fredrik Duvling, klassiskt slagverk. Läs mer.
Louise Wanselius, jazzsång. Läs mer.
Per Högberg, körsång. Läs mer.
Rolf Jardemark, improvisation. Läs mer.
Maria Forsström, klassisk sång. Läs mer.
Per Lång, saxofon
Klas Nilsson, trumpet
Bo Savik, inspelning och ljudteknik. Läs mer.
Terje Sundby, improvisation, trummor. Läs mer. 
Elisabeth Wiklander, cello. Läs mer.

Ovanstående e-postadresser är skolans officiella adresser. E-post till lärare som saknar e-postadress kan skickas till musik@ljungskile.org . Skriv ”Till” + lärarens namn i ärenderutan.

Klassisk profil

Till klassisk profil kan du söka med gitarr, cello, slagverk, sång, piano, orgel samt komposition som huvudinstrument. Utöver standardrepertoar arbetar vi med att utveckla din teknik. Du får också möjlighet att spela i gitarrorkester.  Du får en solid grund att stå på om du väljer att satsa på musik eller söka till en musikhögskola. Du får också möjlighet att medverka vid ett flertal konserter såväl på skolan som utanför.

Jazzprofil

Till jazzprofilen kan du söka på samtliga instrument med jazzprofil: jazzsång, jazzpiano, elgitarr, elbas/kontrabas, blås, trummor mm. Under utbildningen får du tid åt att fördjupa dig på ditt huvudinstrument, liksom att spela i olika ensembler. Du får  möjlighet att spela på konserter såväl på skolan som utanför, till exempel på jazzklubben i Ljungskile. I ämnet ensemble arbetar vi dels med standardrepertoaren från The American Songbook, dels med nutida progressiv jazz.

Introduktionsprofil

Till klassisk introduktionsprofil kan du söka på instrumenten gitarr, slagverk, sång och piano. Kursen, som är på ett år, ger tid tid att utvecklas i ditt instrument, liksom i musikteori, musikhistoria, ensemblespel med mera. Kursen vänder sig till dig som efter gymnasiet känner att du inte kommit så långt på ditt instrument men vill fördjupa dina kunskaper. På introduktionsprofilen deltar du i övrigt i musiklinjens ämnen.

Lyssna på linjens musiklärare