Musiklinjen Ljungskile Folkhögskola - Studera jazz eller klassisk musik

MUSIKLINJEN

> Klassisk, jazz eller introduktion

> Engagerade lärare i toppklass

> Både ensemble- och solistspel

Är du musikintresserad och vill syssla med musik i framtiden? Vill du förbereda dig för högre musikstudier, eller utveckla ditt musikaliska intresse? Då passar Musiklinjen dig.

Musiklinjen är en grundläggande musikutbildning som ger dig konstnärlig kompetens och grundlig musikteoretisk förståelse. Musiklinjen vid Ljungskile folkhögskola har en lång och framgångsrik historia och våra deltagare antas i hög grad till musikhögskolorna. 

Vi har tre profiler; klassisk, afro-amerikansk (jazz) profil och klassisk introduktionsprofil. Alla deltagare studerar kärnämnen i musik, såsom gehör och teori, musikhistoria, ensemble, improvisation och kör. Utbildningen är ett till två år beroende på förkunskaper.  

Musiklinjen gästas årligen av föreläsare och musiker, och linjens lärare ger återkommande konserter vid skolan. Tack vare närheten till Göteborg och goda kommunikationer har du också möjlighet att ta del av det rika programutbudet vid Göteborgs Konserthus och Göteborgsoperan.

Även om Musiklinjen är en bra förberedelse för högre studier är den inte högskoleförberedande. Du bör ha grundläggande behörighet till högskola om du ska söka högre studier efter kursen. För dig som vill fixa behörighet i kombination med musik kan du läsa Allmän kurs med musikprofil.

Hör av dig till oss

Christer Brodén, linjeföreståndare klassisk och introduktionsprofil
Telefon: 0522-68 69 35, mobil 0736-44 65 35

E-post: christer.broden@ljungskile.org

Hans Grundberg, linjeföreståndare afro-amerikansk profil
Telefon: 0522-68 69 33, mobil 0736-44 65 33
E-post: hans.grundberg@ljungskile.org

FAKTA

Kursstart: 19 augusti 2019
Kurslängd: 2 år
Antal platser: 50
Ansökan: Löpande

KOSTNAD

All undervisning på folkhögskola är gratis, men du måste betala en studerandeavgift och vissa kringkostnader. Vill du bo på internat får du betala för boende och mat .

Här kan du se vad det kostar att studera på Ljungskile folkhögskola.

Här kan du läsa om hur du kan finansiera dina studier.

Frågor om studieekonomi:
Annsofi Öhman, administratör
Telefon: 0522-68 69 14

Frågor om att bo på skolan:
Fia Saarinen, internatansvarig
Telefon: 0736-44 65 80.

INSTRUMENT

Som deltagare måste du själv hålla dig med instrument, dock inte piano, orgel, luta, marimbor, vibrafon, pukor och trumset som finns på skolan.

ANTAGNING

På grund av det stora antalet sökande kommer du att kallas till ett inträdesprov
– för afro-amerikanska profilen: 1–2 april 2019
– för klassiska profilen: 3 april 2019

Ditt inträdesprov tar en dag. Det går inte att göra prov på andra datum än dessa. Det går inte heller att göra provspelning via video/DVD eller CD/kassettband.

Minimikrav är notkunskaper och musikfärdigheter på den nivå som gör att du lätt kan följa undervisningen. Alla som sökt till musiklinjen kommer att cirka 20 mars per mejl och/eller sms få besked om provdag och närmare information om proven.

Musiklinjen har för närvarande manlig dominans bland de sökande. Vi ser därför gärna fler kvinnliga sökande.

Läs mer om inträdesproven 2019.

LÄRARE

Christer Brodén, linjeföreståndare, klassisk gitarr, bruksgitarr, klassisk ensemble, gehörslära, musikhistoria, formlära. Läs mer.
christer.broden@ljungskile.org

Hans Grundberg, linjeföreståndare, jazzpiano, brukspiano, jazzteori, satslära, gehörslära. Läs mer.
hans.grundberg@ljungskile.org

Sven Ahlin, komposition. Läs mer. 
Owe Almgren, bas. Läs mer.
Ulf Bandgren, elgitarr. Läs mer.
Hans Davidsson, orgel. Läs mer.
Ulrika Davidsson, klassiskt piano. Läs mer. 
Fredrik Duvling, klassiskt slagverk. Läs mer.
Louise Wanselius, jazzsång. Läs mer.
Per Högberg, körsång. Läs mer.
Rolf Jardemark, improvisation. Läs mer.
Maria Forsström, klassisk sång. Läs mer. 
Per Lång, saxofon
Klas Nilsson, trumpet
Bo Savik, inspelning och ljudteknik. Läs mer.
Terje Sundby, improvisation, trummor. Läs mer. 

Ovanstående e-postadresser är skolans officiella adresser. E-post till lärare som saknar e-postadress kan skickas till musik@ljungskile.org . Skriv ”Till” + lärarens namn i ärenderutan.

Klassisk profil

Till klassisk profil kan du söka med gitarr, slagverk, sång, piano, orgel samt komposition som huvudinstrument. Utöver standarrepertoar arbetar vi med att utveckla din teknik. Du får också möjlighet att spela i gitarrorkester.  Du får en solid grund att stå på om du väljer att satsa på musik eller söka till en musikhögskola. Du får också möjlighet att medverka vid ett flertal konserter såväl på skolan som utanför.

Afro-amerikansk (jazz) profil

Till afro-amerikansk profil (jazz) kan du söka på samtliga instrument med jazzprofil: jazzsång, jazzpiano, elgitarr, elbas/kontrabas, blås, trummor mm. Under utbildningen får du tid åt att fördjupa dig på ditt huvudinstrument, liksom att spela i olika ensembler. Du får  möjlighet att spela på konserter såväl på skolan som utanför, till exempel på jazzklubben i Ljungskile. I ämnet ensemble arbetar vi dels med standardrepertoaren från The American Songbook, dels med nutida progressiv jazz.

Introduktionsprofil

Till klassisk introduktionsprofil kan du söka på instrumenten gitarr, slagverk och piano. Kursen, som är på ett år, ger tid tid att utvecklas i ditt instrument, liksom i musikteori, musikhistoria, ensemblespel med mera. Kursen vänder sig till dig som efter gymnasiet känner att du inte kommit så långt på ditt instrument men vill fördjupa dina kunskaper. På introduktionsprofilen deltar du i övrigt i musiklinjens ämnen.

Lyssna på linjens musiklärare