Sommarakademien 2019: Norden – enighet och splittring | Ljungskile Folkhögskola

SOMMARAKADEMIEN 2019

Norden – enighet och splittring | 4–7/8

OBS: Ett fåtal platser kvar – välkommen med din ansökan. 

Norden: historiskt, i nuet och inför framtiden. Säkerhetspolitik och kulturer stadda i förändring. Sommarakademiens tema 2019 är Norden – enighet och splittring.
 

”Förbundsstaten Norden är en realistisk utopi. Det är en vision som ligger och väntar på handlingskraftig politik, över gränserna, både geografiskt och politiskt. Förbundsstaten Norden skulle kunna bli vårt viktigaste bidrag till globaliseringen; den skulle göra globaliseringen lättare att hantera för nordborna, men den skulle också betyda att Nordens bidrag kommer bättre till sin rätt i det internationella samspelet.”

ur Gunnar Wetterberg: Förbundsstaten Norden (2010)

”Bland författarna som samlats i Jäkkvik var det uppenbart att bilden av Sverige som världens mest homogena lilla land är en drömbild. Bakom de svenska namnen, som kanske togs självmant någon gång för att smälta in bättre eller som berövats familjen för att de egna namnen förbjöds eller skrevs om av kyrkan, finns andra namn. Inuti ansiktena, som ser hur svenska ut som helst, finns ju ändå det tornedalsfinska, det samiska, det romska, det finska. Alla detta, som sedan så länge strömmar gränslöst rätt i genom svenskheten och som vill leva vidare, det vill inte helt upplösas genom att kallas för svenskt. Det är ändå alltid den där väven av många trådar.”

ur Linnea Axelssons artikel: ”Hur långt når min röst?” (DN 24/8 2018)

 

Om sommarakademien

Sommarakademien samlar varje år cirka 70 deltagare, som är författare, forskare, journalister, lärare, akademiker och enskilda personer. Ungefär hälften deltar för första gången, medan den andra hälften väljer att återkomma varje år. 
 

Sommarakademien är en mötesplats och ett forum för dialog och det demokratiska samtalet. På programmet står presentationer och samtal med inbjudna ledare – forskare, författare, journalister. Efter varje presentation tar ett gemensamt samtal vid – ordet är fritt och alla bidrar i en öppen dialog. Dialogerna pågår från frukost till sista kvällsmackan på verandan, under fyra dagar. Presentationerna är dialogöppnare och börjar brett den första dagen och fördjupar sig sedan mer och mer i ämnet under dagarna. En metod som uppskattas av deltagarna. I och med metoden rekommenderas att man deltar under alla fyra dagarna. Totalt leder dagarna till en utvecklad och fördjupad förståelse av årets ämne, genom presentationer med dialog, konsert, film och fortsatta samtal under kvällarna. 

 

– Sommarakademien har funnits i ett tiotal år och det är ganska unikt att det akademiska fältet tillsammans med folkhögskola bjuder in till återkommande och fördjupad dialog i folkbildningens anda. Vi är stolta att vara arrangör för akademien, säger Gunnar Henning, vice styrelseordförande för Stiftelsen Ljungskile Folkhögskola och ledamot i Sommarakademiens arrangörskommitté. 

 

Det är i mötespunkten mellan olika perspektiv där tankar och värderingar möts och prövas som demokratiska värderingar vårdas och där vi alla kan bidra och växa till värn för ett gemensamt, öppet och inkluderande samhälle. Den årligt återkommande Sommarakademien med temata över de senaste åren som Europa – varifrån och varthän, Bildning samt Demokratins kris berör högst aktuella områden i en tid där demokratins tidigare självklara betydelse riskerar att tappa sin breda och djupa förankring bland människor. Sommarakademien är för skolans räkning ett viktigt bidrag till folkbildningens demokrati-, bildnings- och kulturuppdrag.
Program

Söndag 4 augusti
14.00–15.00 – Incheckning
17.30 – Välkomstsamling
18.00 – Middag
19.30 – Inger Dejke: Märta och Maria, två kvinnoöden i skuggan av Andra världskriget

Måndag 5 augusti
Förmiddag – Henrik Meinander: Från Kalmarunionen till Europeiska unionen. En nordisk historia
Eftermiddag – Maja Hagerman: Drömmen om det rena landet. Nationalismens historia i Norden
Kväll – Maarja Talgre: Leo – ett estniskt öde

Tisdag 6 augusti
Förmiddag – Anders Lidén: Sökandet efter säkerhet. Skilda vägval i Norden
Eftermiddag – Bengt Lindroth: Väljarens hämnd. Nationalism och främlingsfientlighet
Kväll – Filmen Sameblod visas

Onsdag 7 augusti
Förmiddag – Johannes Marainen: Förtryck i Norden. Det samiska exemplet.
Eftermiddag – Jonas Frykman och Mikael Niemi: Gränsland i Norden. Hur kommer de kulturella mönstren att förändras?
17.00 – Konsert med Sjöströmska kvartetten (Annie Svedlund, violin, Jenny Jonsson, violin, Märta Eriksson, viola, Lisa Reuter, cello)
18.30 – Festmiddag

Torsdag 8 augusti
Frukost. Hemresa.

På kvällarna fortsatta samtal i solnedgång och sommarnatt på folkhögskolans terrass, med dryck och tilltugg.

Medverkande

Inger Dejke är folkbildare och författare

Jonas Frykman är professor emeritus i etnologi vid Lunds universitet

Maja Hagerman är journalist och författare

Anders Lidén är diplomat och ambassadör

Bengt Lindroth är journalist och författare

Johannes Marainen är historiker, släktforskare och fd samepolitiker i Sametinget
och Svenska Samernas Riksförbund

Henrik Meinander är professor i historia vid Helsingfors universitet

Mikael Niemi är författare

Marja Talgre är journalist och författare

Kurskommitté

Gunnar Henning är vice styrelseordförande för Stiftelsen Ljungskile folkhögskola

Ingmar Karlsson är diplomat och författare

Sven-Eric Liedman är idéhistoriker och författare

Erik Malmhav är lärare på Ljungskile folkhögskola

Ingrid Rasch är kulturproducent

Kostnad

Priserna är inklusive deltagande på kursen, boende samt måltider (helpension).
Vandrarhemsrummen har toalett. Dusch i korridor. Sänglinne, handduk och slutstädning ingår. Hiss finns ej.
Hotellrummen har dusch och toalett. Sängkläder, handduk och städning ingår. Hiss finns.
Helpension, del i dubbelrum på vandrarhem: 4.345 kronor
Helpension, enkelrum på vandrarhem: 4.945 kronor
Helpension, del i dubbelrum på Ljung-/Västkustgården: 5.545 kronor
Helpension, enkelrum Ljung/Västkustgården: 6.845 kronor
Dagpaket (allt utom övernattning och frukost): 3.445 kronor

Anmälan

Endast ett fåtal platser kvar! Boka genom att maila: konferens@ljungskile.org

Kontakt

För frågor om kursens innehåll:
Ingrid Rasch
E-post: ingrid.rasch@bredband.net

Erik Malmhav
E-post: erik.malmhav@ljungskile.org

Övriga frågor:
Ljungskile folkhögskola Kurs och konferens
Telefon: 0522-68 69 70
E-post: konferens@ljungskile.org

Arrangör

Ljungskile folkhögskola
Ljungskile folkhögskola grundades 1923 av journalisten och folkbildaren Birger Magnus Hellerstedt. I dag drivs skolan av en ekumenisk stiftelse med fokus på kultur, livsåskådning och globala frågor. Här finns utbildningar för journalister, fritidsledare, musiker och globala volontärer, samt en stor allmän linje där man kan läsa in gymnasiekompetens.

Adress Ljungskile folkhögskola Kurs och Konferens
459 80 Ljungskile
Telefon 0522-68 69 70
E-post konferens@ljungskile.org

Pressmeddelande 2019

PRESSMEDDELANDE
Ljungskile 26 JULI 2019

Sommarakademien – det mångfacetterade samtalets kraft

Norden – en region där vi förenas av gemensam kultur och språktillhörighet bortom nationsgränser, men även kultur med många ansikten och varierande perspektiv.
Sommarakademiens tema 2019 är Norden – enighet och splittring.
Norden: historiskt, i nuet och inför framtiden. Säkerhetspolitik och kulturer stadda i förändring. För femte året i rad samlar Sommarakademien på Ljungskile folkhögskola akademiker och kulturpersonligheter för ett fyra dagar långt samtal 4-7 augusti.
– Samtalet pågår från frukostägget till kvällsmackan och resulterar i en fördjupad förståelse och insikt i ämnet, säger Gunnar Henning i arrangörskommittén.

Sommarakademien är en mötesplats och ett forum för dialog och det demokratiska samtalet. På programmet står presentationer och samtal med inbjudna ledare – forskare, författare, journalister. Efter varje presentation tar ett gemensamt samtal vid – ordet är fritt och alla bidrar i en öppen dialog. Totalt deltar cirka 70 personer i Sommarakademien och deltagarna är författare, forskare, journalister, lärare, akademiker och enskilda personer. Bland årets presentatörer märks bland annat Mikael Niemi, författare som hämtar mycket av sin inspiration från uppväxten i tvåspråkiga Pajala i Tornedalen. Presentationer med dialog, konsert, film och fortsatta samtal under kvällarna skapar förutsättningar för kvalificerade och reflekterande diskussioner, som leder till en utvecklad och fördjupad förståelse.

– Sommarakademien har funnits i ett tiotal år och det är ganska unikt att det akademiska fältet tillsammans med folkhögskola bjuder in till återkommande och fördjupad dialog i folkbildningens anda, säger Gunnar Henning, Ljungskile Folkhögskola. Vi är stolta att vara arrangör för Sommar-akademien.

Hela programmet finns på www.sommarakademien.se
För dig som journalist finns flera möjligheter: Dels att rapportera om Sommarakademien, dels ett antal intressanta och aktuella uppslag inom ämnet Norden. Det finns också enstaka deltagarplatser kvar om du skulle vilja vara deltagare i fyra dagar.

”Förbundsstaten Norden är en realistisk utopi. Det är en vision som ligger och väntar på handlingskraftig politik, över gränserna, både geografiskt och politiskt. Förbundsstaten Norden skulle kunna bli vårt viktigaste bidrag till globaliseringen … ”
ur Gunnar Wetterberg: Förbundsstaten Norden (2010)

För mer information, kontakta:
Gunnar Henning, vice styrelseordförande för Stiftelsen Ljungskile folkhögskola, 070-57 51 496,
gunnarhenning@hotmail.com
Erik Malmhav, samordnade av Sommarakademien och lärare på Ljungskile folkhögskola 073-64 465 42 erik.malmhav@ljungskile.org
Ingrid Rasch, kulturproducent och medlem i kurskommittén, 070-25 77 844, ingrid.rasch@bredband.net
Anette Bargel, kommunikatör, 073-644 65 20, anette@ljungskile.org
Bilder: Grafiska flaggbilder bifogas liksom logotyp.

På Ljungskile folkhögskola kan deltagarna skaffa en yrkesutbildning, läsa in gymnasiekompetens eller utveckla ett intresse. Varje år tillbringar cirka 250 deltagare läsåret på skolan varav ett hundratal bor på skolans internat. Stiftelsen Ljungskile folkhögskola är bildad av organisationerna KFUM, Göteborgs Räddningsmission och Föreningen Sankt Lukas Göteborg.
› Valdemar Svenssons väg 11, 459 80 Ljungskile › 0522-68 69 00 › folkhogskola@ljungskile.org › www.ljungskile.org