Ljungskile folkhögskola har traditioner av civilkurage, alltsedan rektorn Birger-Magnus Hellerstedts antinazistiska engagemang under andra världskriget. Sedan 2008 delar vi ut Antigonepriset till personer som visat civilkurage.
Juryn motiverar sitt val av pristagare så här:
”I samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 startade Nils Abrahamsson en insamling för att skänka en ambulans till sjukhuset i Lviv. Bara ett par veckor senare körde han tillsammans med några andra ner ambulansen och levererade den till sjukhuset. Åter i Sverige följde flera insamlingar, och totalt har han på några månader skänkt bort sex fullt fungerande ambulanser, till stor del bekostade med egna pengar.
Förutom det uppenbara civilkuraget i att riskera liv och säkerhet i ett sådant här projekt, vittnar initiativet om djup medmänsklighet och en beredvillighet att utsätta sig själv för både praktiska och ekonomiska umbäranden för att hjälpa andra. I en orolig tid då det är lätt att känna uppgivenhet, innebär Nils Abrahamssons civilkurage en kraftinjektion för oss andra.”
Antigonepriset 2023 kommer att delas ut i samband med att folkhögskolan firar sitt 100-årsjubileum lördagen den 13 maj kl 16.00. Prisceremonin äger rum i Grundtvigsalen på Ljungskile folkhögskola.
Juryn för Antigonepriset bestod i år av Maja-Stina Erlandsson och Becca Kjell, studerande på folkhögskolan, Martin Callermo, rektor, Gunnar Henning, styrelsens ordförande, Stefan Johansson, lärare samt Theresia Knevel, dotter till Jaap Knevel som en gång kläckte idén till Antigonepriset.
Priset är ett konstverk skapat av studerande vid folkhögskolan. Pristagaren får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone (efter vilket priset är döpt) hade premiär. I år innebär det 2 465 kronor.
Stefan Johansson