"Jaya is no more" - fd rektorn om ett sorgligt besked - Ljungskile Folkhögskola

Jaya S Upadhyay, en av grundarna till vänföreningen Jagriti Viharas vänner, har gått bort. En folkbildare som gjorde stort avtryck med sin värme, kunskap och utstrålning, skriver före detta läraren och rektorn vid Ljungskile Folkhögskola Per Nordqvist.

Jaya dog i sviterna av en infektion på ett sjukhus i Ranchi, Indien.

”Torsdag 12 oktober kl. 04.41 fick jag ett WhatsApp-meddelande från min indiske vän Rajesh, som besökte Ljungskile folkhögskola för några veckor sedan. Det löd: ’Sorry to inform you that our beloved Jayaji is no more’. Han blev 88 år gammal.

Jaya var en riktig folkhögskolemänniska. Efter att varit elev vid norska folkhögskolor kom han därefter att besöka många svenska skolor och då inte minst Ljungskile folkhögskola. Från mitten av 1970-talet var han en ständigt återkommande gäst här. Du kunde hitta honom i Skarfiket, där han serverade egentillagat indiskt chai. Eller i matsalen där han älskade att prata med elever, ofta på svenska som han behärskade mycket bra. Var man i Grundtvigsalen för att lyssna när han talade om Indien och speciellt om hans livsverk där – Jagriti Vihara (JV) – kunde man vara säker på att applåderna var spontana och kraftiga efteråt.

Som expert medverkade han ofta på Världens kurs, en internationell terminskurs, som genomfördes på skolan under 20 år. Deltagarna på Världens kurs gjorde en resa till Indien och besökte varje år JV, som kan ses som en indisk byfolkhögskola, där man erbjöd utbildningar av olika slag till unga och äldre personer från en fattig del av Indien. JV utvecklades efterhand också till ett centrum för utveckling av byarna runt omkring. Till JV reste också anställda på Ljungskile folkhögskola – lärare, expeditionspersonal, vaktmästare, husmödrar – liksom medlemmar i LF:s styrelse. Vi var många som inte kunde motstå Jayas utstrålning! För Jaya fanns alltid där med sin glädje och inspiration – såväl i Sverige som i Indien.

Jag minns honom som en varm, klok, inspirerande och glad människa med ett skarpt intellekt och stor människokärlek. Han var mycket påläst inom många områden: sociala frågor, pedagogik, filosofi, politik, biologi, ekologi och språk. Jaya is no more, men Jagriti Viharas Vänner (JVV) består. Under snart 50 år har vår organisation stöttat Jaya och hans verksamhet i Indien. Under en stor del av den tiden har JVV haft sitt säte i Ljungskile och har det än i dag. Vi vill fortsätta att stötta arbetet vid Jagriti Vihara tillsammans med Rajesh och hans kollegor. Jaya tog initiativet till detta projekt och jag är övertygad om att hans anda kommer att prägla även den fortsatta verksamheten på Jagriti VIhara och i ett stort antal byar runt omkring.”

Per Nordqvist
Ordförande JVV i Sverige
F.d. lärare och rektor vid Ljungskile Folhögskola