Göteborgspräst får Antigonepriset 2022 - Ljungskile Folkhögskola

Lars Gårdfeldt. Foto: Malin Lingnert

2022 års Antigonepris tilldelas Lars Gårdfeldt. Det är fjortonde gången folkhögskolan delar ut sitt civilkuragepris.

Sedan 2008 uppmärksammar folkhögskolan personer som visat civilkurage, i det stora eller det lilla. Därmed kan man säga att skolan håller liv i en tradition av civilkurage, alltsedan grundaren och rektorn Birger-Magnus Hellerstedts antinazistiska engagemang under andra världskriget.

2022 års pristagare är präst i Carl Johans församling i Göteborg. Juryn motiverar sitt val av pristagare så här:

”Lars Gårdfeldt har under många år varit en stridbar förkämpe för HBTQ-personers rättigheter inom kyrkan. Hösten 2021 reagerade han på det orimliga i att Svenska Kyrkan fortsätter att prästviga personer som inte kan tänka sig att viga samkönade par. I protest mot detta deklarerade Lars Gårdfeldt att han inte längre tänker viga heterosexuella par. För sitt ställningstagande har han fått mestadels positiv respons, men han har även mottagit dödshot, vilket gör att han idag bär personlarm.

Genom att vända på perspektiven sätter Lars Gårdfeldt fokus på en brännande fråga om likabehandling. Hans agerande är ett tydligt exempel på civilkuragets princip om att ta personlig ställning trots obehaget det vållar en själv.”

Antigonepriset 2022 kommer att delas ut vid en ceremoni måndagen den 16 maj klockan 11.30 på Ljungskile folkhögskola. Skolans studerande kommer att vara på plats, och även allmänheten är välkommen.

Priset är ett konstverk skapat av studerande vid folkhögskolan. Pristagaren får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone (efter vilket priset är döpt) hade premiär. I år innebär det 2.464 kronor.

Stefan Johansson