Hur ser egentligen arbetsmarknaden ut för journalister? Många som funderar på yrket tvekar att söka till utbildningen av rädsla för att inte hitta jobb. Bilden inom branschen ser dock annorlunda ut.
När mediebranschen gick in i den stora omställningen från tryckt press till mer digital, kantades tiden av en stor osäkerhet inför kårens framtida arbetsmarknad. Idag lever bilden om en osäker arbetsmarknad kvar, men verkligheten är en annan.
Enligt Julia Blomberg, HR-strateg på Sveriges Radio, finns det ett stort rekryteringsbehov runt om i landet, framförallt på de lokala redaktionerna. Detta gäller både vikariat inför sommaren men också tillsvidareanställningar. Blomberg menar att vi kommer se ett ökande behov av färdigutbildade journalister.
– Inom åtta år kommer över 260 personer gå i pension på Sveriges Radio, så vi behöver fylla på med många nya kompetenser och där kommer det finnas många möjligheter till tillsvidareanställningar som journalister. Sveriges Radio har tillsvidareanställt 134 personer under 2021, varav majoriteten inom programverksamheten.
Bilden bekräftas av Gunilla Håkansson, chefredaktör för Bohusläningen och Strömstads tidning, som menar att behovet för färdigutbildade journalister är stor.
– Vi skriker efter utbildade journalister och den här sommaren har vi anställt sommarvikarier som inte ens avslutat sin utbildning. Under många år har det dröjt länge innan man får fast tjänst på en tidning eller liknande, men nu lossnar det.
Martin Söderberg, nationell branschstrateg för kultur och media på Arbetsförmedlingen, instämmer i att branschen har återhämtat sig från den kris man såg för några år sedan.
– Som det ser ut just nu är journalist ett yrke för samtiden. Det är signaler vi får från branschen och färre journalister är inskrivna som arbetssökande. Men googlar man på hur arbetsmarknaden ser ut kan man få en felaktig bild av läget, då många gamla rapporter dyker upp högt i sökningarna. Man behöver vara noga med vad man läser och det gäller att navigera i djungeln av information.
Den förlegade bilden av arbetsmarknaden kritiseras av lärare på Journalistlinjen i Ljungskile, där man har fått höra att deltagare avråds från att söka utbildningen, trots intresse.
– Det är oroande att studievägledare, föräldrar och andra vuxna med starka röster avråder unga i dag att satsa på sitt drömyrke, som nu också är ett framtidsyrke. Det är i sig sorgligt, när drömmen så snabbt kan bli verklighet, enligt Ellen Ahinko Andersson, en av lärarna på Journalistlinjen.
En journalistutbildning på folkhögskola skiljer sig från en högskoleutbildning där fokuset på praktisk yrkeserfarenhet under utbildningen gör att deltagarna snabbt kan kliva in i yrkeslivet. Flera på Journalistlinjen i Ljungskile har fått jobb innan avslutade studier och branschen ropar efter fler.
– Vi behöver nyfikna och samhällsintresserade journalister som vill bidra till att fler röster och starka berättelser lyfts fram för att skapa en större förståelse, säger Julia Blomberg. Journalister som vill ut och träffa människor i deras vardag, ge fler perspektiv, sprida kunskap, fakta och gräva fram nya sanningar.
Arci Pasanen