Augustvinnare på Bokens dag: Jag hittade hem på folkhögskolan - Ljungskile Folkhögskola
Bokens dag - Jessica Schiefauer

Jessica Schiefauer på Bokens dag.

Skrivarkurserna på folkhögskola blev startskottet. Två Augustpriser senare satt Jessica Schiefauer som gäst på Bokens dag på Ljungskile folkhögskola tillsammans med kulturskaparen Denise Olsson Bergqvist.

– Jag hittade verkligen hem på folkhögskolan, i skolformen, människosynen och i klassen, sa barn- och ungdomsförfattaren från scenen i Grundtvigsalen.

Bokens dag - Denise Olsson Bergqvist

Denise Olsson Bergqvist ledde samtalet.

När Jessica Schiefauer tackade ja till Ljungskile folkhögskolas årliga arrangemang Bokens dag var det under en förutsättning – att framförandet blev en dialog och inte en monolog. Scenen delades därför med samtalsledaren Denise Olsson Bergqvist, ungdomssamordnare och arrangör för Uddevalla Pride, som också är en tidigare deltagare på Ljungskile folkhögskola.

Från två blommönstrade fåtöljer på scen diskuterades under nästan två timmar böcker, författarkarriär och skapande. Även skolans deltagare fick utrymme att ställa frågor, bland annat hur Jessica motiverar sig själv när det känns tungt.

– Jag har olika system att belöna mig själv när jag skriver, det kan vara en kaka för en sida eller en glass efter fem sidor. Just att skriva text tycker jag är plågsamt, även om det är det bästa jag har. Ibland jämför jag det med att gå på gymmet, helt underbart efteråt men inte under tiden, berättade hon.

Jessica Schiefauers senaste bok När hundarna kommer kretsar kring en brutal dödsmisshandel och en kärlekshistoria, och belönades med Augustpriset 2015 för bästa barn- och ungdomsbok. En bok hon arbetade med i 17 år, något som väckte förundran hos publiken.

– Det var inte så att jag arbetade aktivt med den i 17 år, men berättelsen fanns där men varje gång jag försökte skriva insåg jag att jag inte var redo.

Istället blev debuten 2009 med boken Om du var jag. En bok som refuserades 30 gånger innan den till sist gavs ut.

Idag har Jessica Schiefauer skrivandet som sitt yrke, men hon är också utbildad folkhögskolelärare. Det hann bli fem veckors undervisning innan skrivkarriären tog över.

– När jag inte kan försörja mig på att skriva har jag alltid folkhögskolan att falla tillbaka på, sade hon och skrattade.

 

 

 

Text: Jessica Oscarsson