Skriv ditt liv - Ljungskile Folkhögskola

SKRIV DITT LIV

Från research till färdigt manus och publicering

Skrivarkursen Skriv ditt liv ger dig verktygen för att skriva en självbiografi, ett porträtt eller en faktatext för publicering i bokform eller i digitala kanaler. Ta släktforskningen ett steg till och sätt din egen, din hembygd eller dina anhörigas historia på pränt. Med det journalistiska hantverket som grund söker vi oss fram mot det goda berättandet.

Målgrupp

Kursen vänder sig till Dig som släktforskar och har material för publicering. Eller till Dig som vill intervjua en anhörig för en biografi eller skriva om ditt eget liv och hembygd. Det kan vara uppväxten, arbetslivet, kanske för barn -och barnbarn. Den är också lämplig för dig som bara längtar efter att skriva och som vill utveckla det dokumentära skrivandet och hitta nya vägar och inspiration för publicering.

Kursupplägg

Kursen hämtar inspiration från journalistikens arbetsmetoder. Den ger de nödvändiga verktygen för att intervjua, skriva porträtt, gestalta personer och platser i reportagets och det dokumentära skrivandets form. Vi skriver, ger respons på varandras texter och diskuterar dramaturgi och gestaltning.

Kursen ger också en introduktion till hur texterna kan publiceras i bokform eller på digitala plattformar som e-bok och blogg. Den avslutas med att du kan bolla och arbeta med ett eget skrivprojekt.

Kursen sker helt på distans, med möjlighet till några frivilliga digitala träffar om gruppen så önskar.

Lärare


Jan Lindvall – kursledare. Har handlett skrivarkurser på distans i 15 år. Journalist och författare, initiativtagare till Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola.

Dessutom deltar flera gästföreläsare, bland annat:

Jan Olov Nilsson. Journalist, släktforskare och författare. Har skrivit och publicerat flera böcker om sin släkt i Värmland och USA. Har en bakgrund på Sveriges Radio och Sveriges Television.

Kristina Svensson. Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare med erfarenhet av att ge ut böcker på eget förlag.

Kortfakta om kursen våren 2023

Kurstid: 9 januari–8 maj

Studietakt: Kvartsfart – en kväll/dag i veckan. Inga fysiska träffar, men några digitala. Intensivare i samband med inlämningsuppgifter. Introduktion till varje nytt skrivprojekt sker alltid på tisdagar. Inlämning är alltid måndag kväll.

Teknik: Kursens plattform är Google (fungerar i både Mac och PC-miljö). Du behöver en dator med Internetuppkoppling och ett enkelt skrivprogram.

Antal deltagare: 16 personer

Ansökningstid: Sista ansökningsdag är 1 december 2022.

Studiemedel: Kursen berättigar till studiemedel från CSN, men eftersom den är på kvartsfart måste du läsa minst ytterligare 25 procent på en annan kurs.

Ansökan

Sista ansökningsdag är 1 december 2022. Ansök här.

Kurstid våren 2023:
9 januari–8 maj
Studietakt: Kvartsfart
Antal deltagare: 16 personer
Sista ansökningsdag: 1 december. Ansök här.


Sagt om kursen hösten 2019

”Jag tycker att det har varit en bra och givande kurs. Jag tycker att ni har kunnat förmedla kunskap och hur man kan använda sig av diverse verktyg. Jag tycker att kursen är bra och inspirerande.”

– Annika Lindqvist


”Jag blev positivt överraskad av hur roligt det var att skriva de första, mer journalistiskt utformade uppgifterna. Flera av sätten kan jag tänka mig ha nytta av i mitt kommande skrivande. Handledning etc har funkat mkt bra.”

– Eva Ekström-Andersen


”Jag förväntade mig att få skriva mycket och det har jag fått göra. Dessutom har jag fått respons på mina texter och det är ovärderligt.”

– Lena Lindhe Söderlund


Sagt om kursen hösten 2018/våren 2019

”Upplägget med en avslutande del om bokutgivning tror jag har varit utvecklande. Vi är säkert olika nära en egen bok, men jag tror att synopsisuppgiften blev en nyttig övning som ställde drömmen på sin spets. Jag kände i alla fall en ’nu eller aldrig-känsla’.”

– Marie Lilja, Farsta


”Mina förväntningar var att lära mig ett upplägg, en grund, en referens, för att våga starta med skrivandet. Jag tycker att kursen har gett mig dessa verktyg, samt förtroendet för att komma igång.”

– Marc Bachelard, Göteborg


”Jag har tidigare gått en kortare skrivarkurs på en privat inrättning och en sommarkurs i kreativt skrivande på universitet och i båda fallen var kulturen en helt annan, en annan stämning liksom. Jag upplever den här kursen som mycket mer tillåtande, följsam och prestationsfri, i alla dess bästa bemärkelser.”

– Linda Stridsberg, Nacka


”Tydliga instruktioner till uppgifterna. Jag har inte upplevt några tveksamheter om vad uppgifterna gått ut på. Bra och uppmuntrande feedback, blandat med kreativ kritik och tips till förbättringar.”

– Bengt Viksten, Hudiksvall