Lärare - Ljungskile Folkhögskola

Mer om några av lärarna på musiklinjen

Sven Ahlin

Lärare i komposition

Utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Studerade komposition och sedan musikteoripedagogik. Lärare var bl. a. Arne Mellnäs,Gunnar Bucht, Bo Wallner, P-G Alldahl och Lars-Erik Rosell. Gick en sommartermin i komposition 1982 vid Indiana University. Tog en magisterexamen i komposition 2006 vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Har undervisat på gymnasier i Stockholm och Halmstad. Undervisade på fyra olika musikhögskolor (Stockholm, Göteborg, Malmö och Ingesund) mellan 1980 och 2003. Vikarierade som professor i musikteori och komposition vid Musikhögskolan i Stockholm vt-05.

Debuterade som tonsättare 1977 med ett verk för solohorn. Min verklista omfattar cirka 90 verk (sep-17): orkesterverk, konserter, körverk, kammarmusik och solostycken. Den absoluta merparten av verken är uruppförda. Bland konserterna finns en piano-konsert, uruppförd av Mats Widlund och Norrköpings Symfoniorkester. Konserten har sänts ett par gånger i Riksradions P2. Dessutom finns en trombone-konsert uruppförd av Christian Lindberg med Jönköpings Sinfonietta och en konsert för vihuela och stråkorkester uruppförd av Christer Brodén och Camerata Roman.

Radiokören har uruppfört fem av mina körstycken. Två av dem var dessutom beställningar från Riksradion. Radiokören har framfört två av verken på EBU-konserter (hösten-02 och hösten-04).

Har även samarbetat med musiker som Kroumata-ensemblen och Hans Pålsson.

Har fått ett flertal verk spelade Riksradions P2. Framförd i ett flertal europeiska länder. Förlagd med fler verk på både Wessmans och
Gehrmans förlag. Har fått ett antal stipendier från Konstnärsnämnden. Medlem av Föreningen Svenska Tonsättare sedan 1985.

Owe Almgren

Lärare i bas

Elbasist utbildad på musikhögskolan Göteborg i slutet av 80-talet början på 90-talet. Har arbetat som musiker och pedagog i sen mitten av 90-talet.

Hemsidor:
http://www.owealmgren.com/
http://www.ohyeahrecords.com/se/hem-katalog/owe-almgren-24699418

Ulf Bandgren

Lärare i elgitarr

Gitarrist född i Uddevalla 1961 som bott i Göteborg sedan 1983. Arbetar som lärare i gitarr och ensemble på Musikhögskolan ”HSM Artisten” i Göteborg sedan 15 år.

Har spelat med de flesta artister och musiker i Sverige sedan -80 talet i de flesta stilar men mest jazz. Har bott i New York i sammanlagt två år till och från de senaste fyra åren. Undervisat och spelat i New York och fått träffa och spela med en massa inspirerande musiker runt om i USA.

Aktuell cd med John Stowell och en ny CD kommer vinter 2015/16 med New York-gitarristen Steve Brown, inspelad sommaren 2013. Cd med tillsammans med Steve Brown var nominerad till en ”Grammy award” 2016.

Hemsida:
www.ulfbandgren.com

Christer Brodén

Lärare i klassisk gitarr, klassisk ensemble, musikhistoria mm, linjeföreståndare

Detta får du arbeta med på lektionerna i klassisk gitarr:

• Repertoar som är anpassad efter den nivå du befinner dig på
• Vi arbetar med teknik och etyder som förbättrar och stabiliserar din teknik
• Du arbetar med repertoar från medeltiden till nutid
• Förutom enskild lektion på gitarr har du även gemensam lektion och gitarrensemble
• Förutom gitarrensemble har du klassisk ensemble där du får musicera tillsammans med sångare och andra instrumentalister
• Vid skolan har vi flertalet konserter som är en del av utbildningen vilket ger dig god erfarenhet av att uppträda inför publik såväl på skolan som utanför skolan

Lärarpresentation Christer Brodén

Sara Kollberg Clarke

Lärare i sång

Sara studerade sång och piano vid Royal Birmingham Conservatoire och arbetade sedan i England som sångpedagog, ackompanjatör och ensemblesångare. Senare fortsatte hon sångstudierna vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, där hon också tog magisterexamen i kördirigering.

I Sverige har Sara arbetat som sång- och pianolärare på gymnasiets estetiska program och har vid sidan av det läst in lärarexamen vid Göteborgs Universitet. Numera är hon framför allt verksam som sånglärare på Uddevalla gymnasieskola, Sinclair, och som dirigent för körerna Stella Academica och Chalmers kammarkör, för vilka hon också skriver och arrangerar en hel del musik. 

Hans Davidsson

Hans Davidsson är organist i Älvsborgs församling och konstnärlig ledare för Göteborgs internationella orgelakademi. Tillsammans med Catarina Eckerdal leder han Älvsborgs församlings musikskola.

Hans Davidsson studerade solistiskt och liturgiskt orgelspel för Rune Wåhlberg 1977–1983. Efter solistdiplom i Göteborg för Hans Fagius och studier i Amsterdam för Jacques van Oortmersen blev han lärare i orgelspel vid Musikhögskolan i Göteborg 1988.

1991 disputerade han som den förste i Sverige i den konstnärligt kreativa forskarutbildningen. Tillsammans med kollegorna vid institutionen ledde han uppbyggnaden av GOArt vid Göteborgs universitet och var konstnärlig ledare för Göteborg International Organ Academy 1994-2009.

Hans Davidsson var professor i orgel och ledare för Eastman-Rochester Organ Initiative (EROI) vid Eastman School of Music, Rochester, NY 2001–2012 och professor i orgel och ledare för Arp Schnitger Institut für Orgel und Orgelbau (ASIOO) vid Hochschule für Künste Bremen 2007–2014 samt professor i orgel och kyrkomusik vid det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København 2011-2017.

Han framträder som orgelsolist och lärare vid internationella festivaler och kurser och har spelat in ett flertal CD-skivor, senast samtliga verk av Georg Böhm vid den nordtyska barockorgeln och Mendelssohns orgelsonater vid Schiörlin-orgeln i Gammalkils kyrka.

Ulrika Davidsson

Lärare i klassiskt piano

Detta får du arbeta med på lektionerna i klassiskt piano:

• Strukturerad pianoteknik, såsom skalor, treklanger etc., och etyder
• Interpretation, repertoarspel med uppförandepraxis i olika tidsepoker
• Kammarmusik med olika instrument-kombinationer
• Ergonomi, hur man använder sin kropp och undviker fysiska problem
• Deltagande i orienteringskurs i historiska klaver, i samarbete med Göteborgs Internationella Orgelfestival i oktober varje år
• Enskilda lektioner, gemensam lektion, vissa veckor träffas alla pianister tillsammans i masterclass-format
• Undervisning anpassad till Din egen förmåga och nivå
• Konserter inom utbildningen
• Träning i att framträda och kommentera Ditt program

Ulrika Davidsson är en mångsidig musiker som framträder på hammarklaver, klavikord, cembalo och piano. Hon har konserterat i Europa, USA, samt Sydkorea och Japan. Hon undervisar i piano och historiska klaver vid Ljungskile folkhögskola, och anlitas dessutom flitigt vid internationella akademier och festivaler. Hon är också kyrkomusiker i Öckerö församling.

Ulrika har tidigare varit Assistant Professor vid Eastman School of Music; Music Director vid Rochester City Ballet, USA; lärare vid Hochschule für Künste Bremen, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium samt Högskolan för Scen och Musik, Göteborg.

Ulrika har studerat vid Eastman School of Music, där hon erhållit en doktorsexamen i pianospel och historiska klaver, samt en mastersexamen i cembalo. Hon har också pianist-utbildning från Musikhögskolan i sin hemstad Göteborg, och Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam. Bland hennes lärare märks Barry Snyder, William Porter, Malcolm Bilson, Willem Brons och Elisif Lundén.

I gruppen Due Corde framför hon klaver-duetter på olika instrument tillsammans med Joel Speerstra och i gruppen Ambra Consort musik från renässans och barock med blockflöjtisten Pia Brinkmann Stenhede.

Ulrika finns representerad på CD med Bachs Das Wohltemperierte Clavier bok 1 samt klaversonater av Haydn. Hon har mottagit Statens Konstnärsstipendium, Adlerbertska stipendiet, Mölndals Kulturpris m.m.

Tobias Granmo

Lärare i violin

Detta får du arbeta med på violinlektionerna:

• Skalspel, treklanger samt div. Dubbelgrepp
• Etyder samt övningar
• Ergonomiska perspektiv på ditt spel i syfte att få en livslång hållbar relation till just ditt instrument
• Individuellt anpassad repertoar beroende på just dina mål med dina studier
• Övning i att presentera på scen
• Möjlighet till ett antal offentliga framträdande
• Kammarmusik i olika konstellationer

Lärarpresentation Tobias Granmo

Hans Grundberg

Lärare i piano, satslära, gehör och kontrabas, linjeföreståndare 

Hans Grundberg, improvisationspedagog med examen vid Musikhögskolan i Göteborg. Har lång erfarenhet av undervisning, har också skrivit en lärobok i musikteori. 

Hans Grundberg är även aktiv som musiker. Som basist har han spelat med Jan Allan, Karin Hammar, Karin Inde, m fl. Tillsammans med Mikael Karlsson, Anders Persson och Anders Kjellberg medverkar han på en nyutkommen CD från hösten 2018.
Love Grundberg

Lärare i ensemble och forum

Basist, kompositör, arrangör och pedagog utbildad vid Fridhems Folkhögskolas jazzlinje och vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Undervisar sedan 2020 på Ljungskile Folkhögskolas musiklinje. Frilansar i många olika sammanhang, oftast inom improvisationsfältet. Spelar elbas, kontrabas och synthbas i grupper som bland annat Hennes Majestät och egna Grundbergs Hokus Krokus.
Per Högberg

 

Lärare i orgel

Per Högberg är verksam som organist, körledare, pedagog och forskare. Han är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, och har därefter fortsatt sina studier vid bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

Per arbetar även som lektor i liturgiskt orgelspel vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

Per Högbergs doktorsavhandling handlar om konstnärlig interaktion mellan orgel, organist och sjungande församling i liturgiskt-musikaliska förlopp. Kungliga Musikaliska Akademien uppmärksammade forskningsinsatsen genom att tilldela honom Harald Göranssons stipendium, utdelat vid akademiens årliga högtidssammankomst 2015.

Rasmus Osbeck

Lärare i klassikt slagverk

Rasmus Osbeck är slagverkare och har kammarmusik som sitt huvudfokus. Malletinstrumenten ligger honom nära hjärtat men han har även stor passion för det rytmiska slagverket. Han är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och vid Kungliga Musikkonservatoriet i Haag. Han arbetar som lärare på kulturskolan i Göteborg och är också en av ledarna i slagverksensemblen Got Motion.

Under sin tid som aktiv musiker har han bland annat varit solist med Göteborg Wind Orchestra och vikarierat i ett flertal orkestrar så som Göteborg Wind Orchestra, Slagwerk Den Haag och AskoSchönberg. Han är en av medlemmarna i slagverkduon WestPerc Duo och i en nystartad slagverkskvartett där medlemmarna träffades under sina studier på Ljungskile Folkhögskola.

Bo Savik

Lärare i inspelning och ljudteknik

ar examen i ljudteknik från Musikhögskolan i Piteå samt en pedagogisk examen från Karlstad Universitet. Arbetar som frilansande ljudtekniker/musikproducent kombinerat med undervisning.

Under åren som yrkesverksam ljudtekniker har Bo arbetat med inspelning, mix, mastering och produktion inom de flesta genrer.

Har som tekniker medverkat på produktioner med: Lars Danielsson, Caecile Norby, Peter Friestedt, Joseph Williams, Bill Champlin, Christer Brodén, Viktoria Tolstoy, Nisse Landgren, Avishai Cohen, Kungliga Filharmonikerna, Norrköping Symfoniorkester

Hemsida: www.saviksound.se
Länk: Spotify

Terje Sundby

Lärare i trummor och improvisation

Terje Sundby är född i Sverige 1970, men med norska rötter. Musikaliskt är han uppvuxen i Göteborg på den svenska västkusten. Han har gått Hvitfeldtska gymnasiets musikestetiska linje och är utbildad i trummor, ensemble och komposition vid musikhögskolan i Göteborg. Terje har sedan sent 1980-tal spelat med ett antal av Sveriges mest kända jazz/fusion/latin/folk/etno-grupper och -musiker.

Hemsida: www.xgac.se/terje/

Louise Wanselius

Lärare i jazzsång

Louise Wanselius är frilansartist sedan 1998 då hon tog examen som musiklärare med sångpedagogprofil på Malmö musikhögskola.

Hon har genom åren turnerat både i Sverige och utomlands med egen musik med influenser både från folk, jazz och blues.

Louise har gett ut tre album i olika konstellationer varav två med egen musik. Hösten 2018 släppte hon en singel med sitt nuvarande band.

Louise började själv sin musikutbildning vid Ljungskile folkhögskola och har efter många års turnerande nu bosatt sig utanför Kungälv där hon bygger upp en egen scen/kulturhus med sin familj.

Louise är även en erfaren och omtyckt körledare och leder i dag två körer utöver verksamheten som sångpedagog och artist. Louise har sedan 2009 varit anställd av Musikalliansen, en anställningsform för professionella frilansande musiker.

www.louisewanselius.se

Elisabeth Wiklander

Lärare i cello

Elisabeth är en prisbelönt cellist som studerade vid Göteborgs Musikhögskola och tog Masterexamen med högsta betyg vid Kungliga Musikkonservatoriet i Haag. Hon har arbetat i framstående orkestrar som Kungliga Concertgebouworkestern, Nederländska filharmoniska orkestern och sedan 2013 i Londons filharmoniska orkester. Elisabeth har varit involverad i orkesterakademier och undervisat musikhögskoleelever i Amsterdam, London och New York. Hon har nära samarbeten med pianister som Dag Achatz och Richard Meyrick, en roll som församlingsmusiker i Svenska Kyrkan i Munkedal och en lärarposition vid Ljungskile folkhögskola.

Elisabeth är autistisk och har en sidokarriär som paneldeltagare, forskningsdeltagare, konsult och talare i internationella neurodiversitetsprojekt. Hon ger uppskattade föreläsningar till företags mångfalds- och inkluderingsinitiativ genom agenter i Paris och Amsterdam och har talat på plattformar som TedX och The International Neurodiversity Summit vid Stanford University i USA. Mediaframträdanden inkluderar The Daily Politics Show (BBC live), Diagnosresan och Superungar (SVT) samt den prisbelönta filmen The Reason I Jump. Elisabeth har varit kulturambassadör för The National Autistic Society i Storbritannien sedan 2016.

Här introducerar Elisabeth celloundervisningen på folkhögskolan.

Här är två videor där Elisabeth medverkar, inom ramen för projektet OrchLab.