Lärare - Ljungskile Folkhögskola

Mer om några av lärarna på musiklinjen

Sven Ahlin

Lärare i komposition

Utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Studerade komposition och sedan musikteoripedagogik. Lärare var bl. a. Arne Mellnäs,Gunnar Bucht, Bo Wallner, P-G Alldahl och Lars-Erik Rosell. Gick en sommartermin i komposition 1982 vid Indiana University. Tog en magisterexamen i komposition 2006 vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Har undervisat på gymnasier i Stockholm och Halmstad. Undervisade på fyra olika musikhögskolor (Stockholm, Göteborg, Malmö och Ingesund) mellan 1980 och 2003. Vikarierade som professor i musikteori och komposition vid Musikhögskolan i Stockholm vt-05.

Debuterade som tonsättare 1977 med ett verk för solohorn. Min verklista omfattar cirka 90 verk (sep-17): orkesterverk, konserter, körverk, kammarmusik och solostycken. Den absoluta merparten av verken är uruppförda. Bland konserterna finns en piano-konsert, uruppförd av Mats Widlund och Norrköpings Symfoniorkester. Konserten har sänts ett par gånger i Riksradions P2. Dessutom finns en trombone-konsert uruppförd av Christian Lindberg med Jönköpings Sinfonietta och en konsert för vihuela och stråkorkester uruppförd av Christer Brodén och Camerata Roman.

Radiokören har uruppfört fem av mina körstycken. Två av dem var dessutom beställningar från Riksradion. Radiokören har framfört två av verken på EBU-konserter (hösten-02 och hösten-04).

Har även samarbetat med musiker som Kroumata-ensemblen och Hans Pålsson.

Har fått ett flertal verk spelade Riksradions P2. Framförd i ett flertal europeiska länder. Förlagd med fler verk på både Wessmans och
Gehrmans förlag. Har fått ett antal stipendier från Konstnärsnämnden. Medlem av Föreningen Svenska Tonsättare sedan 1985.

Owe Almgren

Lärare i bas

Elbasist utbildad på musikhögskolan Göteborg i slutet av 80-talet början på 90-talet. Har arbetat som musiker och pedagog i sen mitten av 90-talet.

Hemsidor:
http://www.owealmgren.com/
http://www.ohyeahrecords.com/se/hem-katalog/owe-almgren-24699418

Ulf Bandgren

Lärare i elgitarr

Gitarrist född i Uddevalla 1961 som bott i Göteborg sedan 1983. Arbetar som lärare i gitarr och ensemble på Musikhögskolan ”HSM Artisten” i Göteborg sedan 15 år.

Har spelat med de flesta artister och musiker i Sverige sedan -80 talet i de flesta stilar men mest jazz. Har bott i New York i sammanlagt två år till och från de senaste fyra åren. Undervisat och spelat i New York och fått träffa och spela med en massa inspirerande musiker runt om i USA.

Aktuell cd med John Stowell och en ny CD kommer vinter 2015/16 med New York-gitarristen Steve Brown, inspelad sommaren 2013. Cd med tillsammans med Steve Brown var nominerad till en ”Grammy award” 2016.

Hemsida:
www.ulfbandgren.com

Christer Brodén

Lärare i klassisk gitarr, klassisk ensemble, musikhistoria mm, linjeföreståndare

Christer Brodén har en gedigen utbildning som gitarrist och lång erfarenhet av att undervisa och ge konserter.

Hans lärare i Sverige var Christer Hellqvist vid Geijerskolan i Ransäter och Gunnar Lif, gitarr och vihuela, vid Musikhögskolan i Ingesund i Arvika. Christer Brodén har också studerat för professor José Tomás i Alicante i Spanien.

Sedan 1986 kombinerar Brodén undervisning i klassisk gitarr med konsertverksamhet, framförallt i de nordiska länderna, men han har även framträtt i Belgien, Tyskland, Spanien, Portugal och Ungern.

Han har gjort inspelningar för Sveriges Radio P2, Radio Nacional de España  och BBC. Från 1987 till 2001 ledde Brodén tillsammans med Christer Hellqvist Vadstena gitarrakademi.

Hans nära samarbete med tonsättarna Kurt Wiklander och Sven Ahlin har resulterat i ett flertal verk för sologitarr, gitarr/piano, gitarr/kör, vihuela/stråkorkester och gitarr/stråkkvartett.

Hemsidor:
www.christerbroden.com
www.myspace.com/cbroden/

Ulrika Davidsson

Lärare i klassiskt piano

Ulrika Davidsson är en mångsidig musiker som framträder på piano, hammarklaver, klavikord, och cembalo. Hon har konserterat runt om i Europa, USA, samt Sydkorea och Japan. Hon undervisar vid Högskolan för Scen och Musik, Göteborg och vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Köpenhamn. Hon är också kyrkomusiker i Öckerö församling. Ulrika har studerat vid Eastman School of Music, Rochester, NY, där hon erhållit en doktorsexamen i piano och historiska klaver, samt en mastersexamen i cembalo. Hon är också utbildad vid Musikhögskolan i sin hemstad Göteborg, och Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam. Ulrika har tidigare varit Assistant Professor vid Eastman School of Music; Music Director vid Rochester City Ballet, samt lärare vid Hochschule für Künste Bremen. Hon finns representerad på CD med klaversonater av Haydn. 2013 mottog hon Adlerbertska stipendiet.

Fredrik Duvling

Lärare i klassikt slagverk

Undervisar i slagverk vid Ljungskile Folkhögskola samt vid Musikhögskolan i Örebro.

Mellan 1998 och 2003 var Fredrik anställd på Det Kongelige Kapel i Köpenhamn och har efter det arbetat som frilans i orkestrar som Göteborgs Symfoniker, Göteborgsoperan, Norrköpings Symfoniorkester, Kungliga Hovkapellet i Stockholm och Trondheims Symfoniorketer m fl.

Studerade för professor Einar Nielsen och Bo Holmstrand vid Musikhögskolan i Göteborg samt för Björn Liljeqvist vid Ingesunds Musikhögskola i Arvika.

Tillsammans med Daniel Berg på marimba har Fredrik spelat i slagverksduon Rhythm Art Duo sedan 1992.

Margaretha Evmark

Lärare i jazzsång

Sångerska och musiker med en stor musikalisk bredd. Har under många år frilansat inom jazzgenren, alltifrån duo till storbandssolist på jazzklubbar, festivaler etc. Hon har släppt fyra egna album och samarbetat med musiker som Jan Allan, Erik Norström, Nils Landgren, Dan Evmark, Anders Hagberg, Rolf Jardemark mfl.

Har fyra års studier på musikhögskolan i Göteborg och har därefter arbetat som sångpedagog, ensemble, sångensemble  och orkesterledare på estetiskt program, undervisat i jazzimprovisation mm.

Margaretha Evmark har eget förlag och är också läromedelsförfattare till läromedlen Kom igång med teckensång 1, 2 och 3

Våren 2016 representerade Margaretha Evmark Quartet Svensk Jazz på My Unique Jazz Festival i Berlin.

Länk: www.teckensangforlag.se

Hans Grundberg

Lärare i piano, satslära, gehör och kontrabas, linjeföreståndare 

Hans Grundberg, improvisationspedagog med examen vid Musikhögskolan i Göteborg. Har lång erfarenhet av undervisning, har också skrivit en lärobok i musikteori.

Hans Grundberg är även aktiv som musiker. Som basist har han spelat med Jan Allan, Karin Hammar, Elin Larsson, Sarah Riedel, Erik Gullbransson m fl.

Per Högberg

 

Lärare i körsång

Per Högberg är verksam som organist, körledare, pedagog och forskare. Han är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, och har därefter fortsatt sina studier vid bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

Inom ramen för undervisningen i körsång och ensembleledning vid Ljungskile folkhögskola, leder Per Högberg musiklinjens kör och vokalensemble. Han är också anlitad körpedagog i folkhögskolans kortkursverksamhet. Per arbetar även som lektor i liturgiskt orgelspel vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

Per Högbergs doktorsavhandling handlar om konstnärlig interaktion mellan orgel, organist och sjungande församling i liturgiskt-musikaliska förlopp. Kungliga Musikaliska Akademien uppmärksammade forskningsinsatsen genom att tilldela honom Harald Göranssons stipendium, utdelat vid akademiens årliga högtidssammankomst 2015.

Rolf Jardemark

Lärare i improvisation

Gitarristen Rolf Jardemark har släppt nio album i eget namn. Han har dubbats till arvtagare åt Rune Gustafsson i SVT:s Jazzduellen, medverkat i över 60 tv-produktioner och i ett flertal musikaluppsättningar på GöteborgsOperan.

Representerad i Scott Yanows bok The Great Jazz Guitarists. Jamvärd på Jazzklubben Nefertitis tisdagsklubb Playhouse. Spelat med Bohuslän Big Band, Bob Mintzer, Lars Danielsson, Michael Ruff, Al Harewood, Jan Allan, Gilbert Holmström m fl.

Examen som improvisationspedagog vid Musikhögskolan Göteborg.

Hemsida: www.rolfjardemark.com

Maria Lindberg Kransmo

Lärare klassisk sång

Maria Lindberg Kransmo har en Mastersexamen i Sångpedagogik och talproblematik från University of North Texas, USA. Ytterligare studier inkluderar bland annat en fil kand examen i ekonomi och politik från Uppsala Universitet, en låtskrivarutbildning från Karlstad Universitet samt Dramaturgi från Linnéuniversitetet.

Maria har framför allt studerat sångteknik under den amerikanske mästerpedagogen David L Jones, som undervisar i den historiska svensk-italienska Bel Cantotekniken. Maria har även vidareutbildat sig och certifierat sig inom CCM-sångteknik (Contemporary Commercial Music, dvs allt som inte är klassisk sång) på Shenandoah University, Virginia USA, med Somatic Voicework-metoden framtagen av den amerikanska sångerskan och pedagogen Jeanie LoVetri.

Maria utgår ifrån röstens funktioner för att hjälpa sångaren att hitta sitt bästa ljud på ett hälsosamt sätt. Maria har haft förmånen att turnera och sjunga på scener i New York, Chicago, Atlanta, Los Angeles, London och Berlin m.fl. Hon har spelat in fler än 20 skivinspelningar, varav 3 vunnit Grammy Awards i USA. Marias teaterutbildning utgår från Wesley Balks teknik för sångare samt Meissnerteknik för skådespelare. Maria är även verksam som sångpedagog på Balettakademiens musikalutbildning, ofta anlitad för Master Classes och fortbildning för sångpedagoger, körledare och sångare.

 

Bo Savik

Lärare i inspelning och ljudteknik

ar examen i ljudteknik från Musikhögskolan i Piteå samt en pedagogisk examen från Karlstad Universitet. Arbetar som frilansande ljudtekniker/musikproducent kombinerat med undervisning.

Under åren som yrkesverksam ljudtekniker har Bo arbetat med inspelning, mix, mastering och produktion inom de flesta genrer.

Har som tekniker medverkat på produktioner med: Lars Danielsson, Caecile Norby, Peter Friestedt, Joseph Williams, Bill Champlin, Christer Brodén, Viktoria Tolstoy, Nisse Landgren, Avishai Cohen, Kungliga Filharmonikerna, Norrköping Symfoniorkester

Hemsida: www.saviksound.se
Länk: Spotify

Terje Sundby

Lärare i trummor och improvisation

Terje Sundby är född i Sverige 1970, men med norska rötter. Musikaliskt är han uppvuxen i Göteborg på den svenska västkusten. Han har gått Hvitfeldtska gymnasiets musikestetiska linje och är utbildad i trummor, ensemble och komposition vid musikhögskolan i Göteborg. Terje har sedan sent 1980-tal spelat med ett antal av Sveriges mest kända jazz/fusion/latin/folk/etno-grupper och -musiker.

Hemsida: www.xgac.se/terje/