Lärare - Ljungskile Folkhögskola

Mer om några av lärarna på musiklinjen

Sven Ahlin

Lärare i komposition

Utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Studerade komposition och sedan musikteoripedagogik. Lärare var bl. a. Arne Mellnäs,Gunnar Bucht, Bo Wallner, P-G Alldahl och Lars-Erik Rosell. Gick en sommartermin i komposition 1982 vid Indiana University. Tog en magisterexamen i komposition 2006 vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Har undervisat på gymnasier i Stockholm och Halmstad. Undervisade på fyra olika musikhögskolor (Stockholm, Göteborg, Malmö och Ingesund) mellan 1980 och 2003. Vikarierade som professor i musikteori och komposition vid Musikhögskolan i Stockholm vt-05.

Debuterade som tonsättare 1977 med ett verk för solohorn. Min verklista omfattar cirka 90 verk (sep-17): orkesterverk, konserter, körverk, kammarmusik och solostycken. Den absoluta merparten av verken är uruppförda. Bland konserterna finns en piano-konsert, uruppförd av Mats Widlund och Norrköpings Symfoniorkester. Konserten har sänts ett par gånger i Riksradions P2. Dessutom finns en trombone-konsert uruppförd av Christian Lindberg med Jönköpings Sinfonietta och en konsert för vihuela och stråkorkester uruppförd av Christer Brodén och Camerata Roman.

Radiokören har uruppfört fem av mina körstycken. Två av dem var dessutom beställningar från Riksradion. Radiokören har framfört två av verken på EBU-konserter (hösten-02 och hösten-04).

Har även samarbetat med musiker som Kroumata-ensemblen och Hans Pålsson.

Har fått ett flertal verk spelade Riksradions P2. Framförd i ett flertal europeiska länder. Förlagd med fler verk på både Wessmans och
Gehrmans förlag. Har fått ett antal stipendier från Konstnärsnämnden. Medlem av Föreningen Svenska Tonsättare sedan 1985.

Owe Almgren

Lärare i bas

Elbasist utbildad på musikhögskolan Göteborg i slutet av 80-talet början på 90-talet. Har arbetat som musiker och pedagog i sen mitten av 90-talet.

Hemsidor:
http://www.owealmgren.com/
http://www.ohyeahrecords.com/se/hem-katalog/owe-almgren-24699418

Ulf Bandgren

Lärare i elgitarr

Gitarrist född i Uddevalla 1961 som bott i Göteborg sedan 1983. Arbetar som lärare i gitarr och ensemble på Musikhögskolan ”HSM Artisten” i Göteborg sedan 15 år.

Har spelat med de flesta artister och musiker i Sverige sedan -80 talet i de flesta stilar men mest jazz. Har bott i New York i sammanlagt två år till och från de senaste fyra åren. Undervisat och spelat i New York och fått träffa och spela med en massa inspirerande musiker runt om i USA.

Aktuell cd med John Stowell och en ny CD kommer vinter 2015/16 med New York-gitarristen Steve Brown, inspelad sommaren 2013. Cd med tillsammans med Steve Brown var nominerad till en ”Grammy award” 2016.

Hemsida:
www.ulfbandgren.com

Birgitta Brodén

Lärare i vokalensemble och ensembleledning

Birgitta Brodén är utbildad vid kyrkomusikerlinjen och körledarlinjen vid Musikhögskolan i Piteå. Åren 1991–2001 var Birgitta organist i Vällingby församling, Stockholm, och har bland annat varit körledare för S:t Tomas Kammarkör. Sedan 2006 är Birgitta organist och körledare i Uddevalla församling, där hon leder Uddevalla Kammarkör och är ansvarig för konsertverksamheten i Uddevalla kyrka.

Vid Ljungskile folkhögskola leder Birgitta Brodén musiklinjens vokalensemble samt undervisar i ensembleledning.

Christer Brodén

Lärare i klassisk gitarr, klassisk ensemble, musikhistoria mm, linjeföreståndare

Christer Brodén har en gedigen utbildning som gitarrist och lång erfarenhet av att undervisa och ge konserter.

Hans lärare i Sverige var Christer Hellqvist vid Geijerskolan i Ransäter och Gunnar Lif, gitarr och vihuela, vid Musikhögskolan i Ingesund i Arvika. Christer Brodén har också studerat för professor José Tomás i Alicante i Spanien.

Sedan 1986 kombinerar Christer undervisning i klassisk gitarr med konsertverksamhet, framför allt i de nordiska länderna, men han har även framträtt i Belgien, Spanien, Portugal, Tyskland och Ungern.

Våren 2018 genomförde Christer en turné i Japan med konserter bland annat i Tokyo. Han har gjort inspelningar för Sveriges Radio P2, Radio Nacional de España och BBC. Brodén har vid ett flertal tillfällen varit inbjuden att ge konsert i Riddarholmskyrkan och Rikssalen, Kungliga slottet i Stockholm.

Sedan 2006 är Christer Brodén anställd vid Ljungskile folkhögskolas musiklinje och sedan 2015 linjeföreståndare och klassisk gitarrlärare vid den klassiska linjen.Christer undervisar även vid Ljungskile folkhögskolas sommarkurs i klassiskt gitarr tillsammans med Mårten Falk.

Brodéns nära samarbete med tonsättarna Kurt Wiklander och Sven Ahlin, Daniel Berg, Ragnhild Pettersson och Mikael Forsman har resulterat i ett flertal verk för sologitarr, gitarr/piano, gitarr/kör, vihuela/stråkorkester och gitarr/stråkkvartett samt gitarr och marimba.

Hemsidor:
www.christerbroden.com
www.myspace.com/cbroden/

Hans Davidsson

Hans Davidsson är organist i Älvsborgs församling och konstnärlig ledare för Göteborgs internationella orgelakademi. Tillsammans med Catarina Eckerdal leder han Älvsborgs församlings musikskola.

Hans Davidsson studerade solistiskt och liturgiskt orgelspel för Rune Wåhlberg 1977–1983. Efter solistdiplom i Göteborg för Hans Fagius och studier i Amsterdam för Jacques van Oortmersen blev han lärare i orgelspel vid Musikhögskolan i Göteborg 1988.

1991 disputerade han som den förste i Sverige i den konstnärligt kreativa forskarutbildningen. Tillsammans med kollegorna vid institutionen ledde han uppbyggnaden av GOArt vid Göteborgs universitet och var konstnärlig ledare för Göteborg International Organ Academy 1994-2009.

Hans Davidsson var professor i orgel och ledare för Eastman-Rochester Organ Initiative (EROI) vid Eastman School of Music, Rochester, NY 2001–2012 och professor i orgel och ledare för Arp Schnitger Institut für Orgel und Orgelbau (ASIOO) vid Hochschule für Künste Bremen 2007–2014 samt professor i orgel och kyrkomusik vid det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København 2011-2017.

Han framträder som orgelsolist och lärare vid internationella festivaler och kurser och har spelat in ett flertal CD-skivor, senast samtliga verk av Georg Böhm vid den nordtyska barockorgeln och Mendelssohns orgelsonater vid Schiörlin-orgeln i Gammalkils kyrka.

Ljungskile folkhögskolas musiklinje i sammarbete med Älvsborgs musikskola, Göteborg.

Ulrika Davidsson

Lärare i klassiskt piano

Ulrika Davidsson är en mångsidig musiker som framträder på piano, hammarklaver, klavikord, och cembalo. Hon har konserterat runt om i Europa, USA, samt Sydkorea och Japan. Hon undervisar vid Högskolan för Scen och Musik, Göteborg och vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Köpenhamn. Hon är också kyrkomusiker i Öckerö församling. Ulrika har studerat vid Eastman School of Music, Rochester, NY, där hon erhållit en doktorsexamen i piano och historiska klaver, samt en mastersexamen i cembalo. Hon är också utbildad vid Musikhögskolan i sin hemstad Göteborg, och Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam. Ulrika har tidigare varit Assistant Professor vid Eastman School of Music; Music Director vid Rochester City Ballet, samt lärare vid Hochschule für Künste Bremen. Hon finns representerad på CD med klaversonater av Haydn. 2013 mottog hon Adlerbertska stipendiet.

Rasmus Osbeck

Lärare i klassikt slagverk

Rasmus Osbeck är slagverkare och har kammarmusik som sitt huvudfokus. Malletinstrumenten ligger honom nära hjärtat men han har även stor passion för det rytmiska slagverket. Han är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och vid Kungliga Musikkonservatoriet i Haag. Han arbetar som lärare på kulturskolan i Göteborg och är också en av ledarna i slagverksensemblen Got Motion.

Under sin tid som aktiv musiker har han bland annat varit solist med Göteborg Wind Orchestra och vikarierat i ett flertal orkestrar så som Göteborg Wind Orchestra, Slagwerk Den Haag och AskoSchönberg. Han är en av medlemmarna i slagverkduon WestPerc Duo och i en nystartad slagverkskvartett där medlemmarna träffades under sina studier på Ljungskile Folkhögskola.

Maria Forsström

Lärare klassisk sång

Maria Forsström är frilansande mezzosopran med ett brett verksamhetsfält. Hon är mycket uppskattad för sina Mahlertolkningar och för sin kommunikativa förmåga i olika musikaliska stilar. Maria är skicklig pianist och organist, efter att tagit dubbla examina i kyrkomusik och dirigering från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Early Music Studies följde vid Guildhall School of Music and Drama i London, där hon även fokuserade på barock och klassicistisk ornamentering, varefter studier i orkesterdirigering följde vid Rimsky-Korsakovkonservatoriet i S:t Petersburg. Studier i sång för Sten Sjöstedt, Anna Larsson, Dorothy Irving. Hennes repertoar spänner från tidig kyrkomusik till nyskriven vokalmusik. Hon har framträtt som solist med bland andra Göteborgs Symfoniker, Helsingborgs Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Svenska Kammarorkestern, Mahler Chamber Orchestra, Warszawas filharmoniska orkester, Accademia di Santa Cecilia, Nagoya Philharmonic Orchestra, La Chambre Philharmonique och stått på operascener i Ryssland, Finland och Sverige. Maria sjunger gärna klassisk romans och samarbetar med tonsättare för att förnya genren. Hon har även gjort en komplett ny översättning av Schuberts Winterreise till svenska.

Då Maria även är dirigent och pianist, är hon mycket eftertraktad som sånglärare och coach av framstående körer, t ex Göteborgs Symfoniska Kör på Konserthuset i Göteborg, där hon är körens sångcoach sedan 2014, och även Franska Radiokören, dit hon är inbjuden med jämna mellanrum. Maria är djupt fascinerad av neurobiologins roll inom sång och den pedagogiska processen.

Hans Grundberg

Lärare i piano, satslära, gehör och kontrabas, linjeföreståndare 

Hans Grundberg, improvisationspedagog med examen vid Musikhögskolan i Göteborg. Har lång erfarenhet av undervisning, har också skrivit en lärobok i musikteori. 

Hans Grundberg är även aktiv som musiker. Som basist har han spelat med Jan Allan, Karin Hammar, Karin Inde, m fl. Tillsammans med Mikael Karlsson, Anders Persson och Anders Kjellberg medverkar han på en nyutkommen CD från hösten 2018.
Per Högberg

 

Lärare i orgel

Per Högberg är verksam som organist, körledare, pedagog och forskare. Han är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg, och har därefter fortsatt sina studier vid bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

Per arbetar även som lektor i liturgiskt orgelspel vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

Per Högbergs doktorsavhandling handlar om konstnärlig interaktion mellan orgel, organist och sjungande församling i liturgiskt-musikaliska förlopp. Kungliga Musikaliska Akademien uppmärksammade forskningsinsatsen genom att tilldela honom Harald Göranssons stipendium, utdelat vid akademiens årliga högtidssammankomst 2015.

Bo Savik

Lärare i inspelning och ljudteknik

ar examen i ljudteknik från Musikhögskolan i Piteå samt en pedagogisk examen från Karlstad Universitet. Arbetar som frilansande ljudtekniker/musikproducent kombinerat med undervisning.

Under åren som yrkesverksam ljudtekniker har Bo arbetat med inspelning, mix, mastering och produktion inom de flesta genrer.

Har som tekniker medverkat på produktioner med: Lars Danielsson, Caecile Norby, Peter Friestedt, Joseph Williams, Bill Champlin, Christer Brodén, Viktoria Tolstoy, Nisse Landgren, Avishai Cohen, Kungliga Filharmonikerna, Norrköping Symfoniorkester

Hemsida: www.saviksound.se
Länk: Spotify

Terje Sundby

Lärare i trummor och improvisation

Terje Sundby är född i Sverige 1970, men med norska rötter. Musikaliskt är han uppvuxen i Göteborg på den svenska västkusten. Han har gått Hvitfeldtska gymnasiets musikestetiska linje och är utbildad i trummor, ensemble och komposition vid musikhögskolan i Göteborg. Terje har sedan sent 1980-tal spelat med ett antal av Sveriges mest kända jazz/fusion/latin/folk/etno-grupper och -musiker.

Hemsida: www.xgac.se/terje/

Louise Wanselius

Lärare i jazzsång

Louise Wanselius är frilansartist sedan 1998 då hon tog examen som musiklärare med sångpedagogprofil på Malmö musikhögskola.

Hon har genom åren turnerat både i Sverige och utomlands med egen musik med influenser både från folk, jazz och blues.

Louise har gett ut tre album i olika konstellationer varav två med egen musik. Hösten 2018 släppte hon en singel med sitt nuvarande band.

Louise började själv sin musikutbildning vid Ljungskile folkhögskola och har efter många års turnerande nu bosatt sig utanför Kungälv där hon bygger upp en egen scen/kulturhus med sin familj.

Louise är även en erfaren och omtyckt körledare och leder i dag två körer utöver verksamheten som sångpedagog och artist. Louise har sedan 2009 varit anställd av Musikalliansen, en anställningsform för professionella frilansande musiker.

www.louisewanselius.se

Elisabeth Wiklander

Lärare i cello

Svensk-Kanadensiska cellisten Elisabeth Wiklander studerade cello vid Göteborgs Musikhögskola och tog Masterexamen i musik med högsta betyg cum laude vid Kungliga Musikkonservatoriet i Haag, Nederländerna 2008. Hon har arbetat i Amsterdam som akademist i den världsberömda Kungliga Concertgebouworkestern och som medlem i Nederländska Filharmoniska Orkestern innan hon 2013 accepterade sin nuvarande position i Londons Filharmoniska Orkester. Londonfilharmonin räknas som en av världens främsta orkestrar och turnerar regelbundet till Europa, Amerika och Asien. Orkestern är också känd för att arbeta i det berömda operahuset Glyndebourne under somrarna och har utmärkt sig i flera filminspelningar, som t.ex i filmerna Sagan om Ringen-Trilogin av Peter Jackson. Elisabeth brinner särskilt för orkestral utbildning och har undervisat cellister i orkesterspel vid musikhögskolor i både Amsterdam, London och New York. Hon har varit aktiv i sin egen orkesters många utbildningsprojekt, samhällsprojekt och workshops med barn, studenter, hemlösa, äldre och funktionshindrade människor.

År 2012 blev Elisabeth årets mottagare av det prestigefyllda Guido Vecchi-priset i Göteborgs konserthus. Hon har uppträder ibland som solist med orkestrar och har även framfört ett stycke för cello och orkester av Hunter Coblentz med sin egen orkester, Londonfilharmonin (världspemiär 2016). Hon har givit solo recitals på scener som Concertgebouw i Amsterdam (live Radio 4), Göteborgs konserthus samt en internationellt TV-sänd recital i Advent-Kirche i Luzern, Schweitz på inbjudan av Maestro Herbert Blomsted. Elisabeth har även givit mästarklasser i Storbritannien och samarbetar regelbundet med renommerade pianister som Dag Achatz och Richard Meyrick.

Andra meriter

2016 blev Elisabeth utsedd till kulturell ambassadör för the National Autistic Society, Storbritanniens största välgörenhetsorganisation. Hon är på autismspektrat, identifierad med Aspergers Syndrom, och förespråkar neurodiversitet. Hon har sedan 2006 hjälpt människor över hela världen påverkade av autism, varit medlare t.ex i Crown Court och har medverkat i forskning och rådgivningspaneler vid det världsrenommerade Autism Research Center vid Universitetet i Cambridge. 2016 gav hon ett TEDx-tal i en live internetsändning från Göteborg och hon figurerar i artiklar i bl. a BBC och Tania Marshalls bok, bästsäljaren “I Am Aspienwoman”. Högprofilerade mediauppträdanden inkluderar BBC i The Daily Politics Show från Westminster (live), TV-programmet “Superungar” och dokumentären “Diagnosresan” för Sveriges Television. Hon har spelat in cellomusik till filmen “The Reason I Jump”, en berättelse om en autistisk pojke, som fick priset World Cinema Documentary Audience Award vid Sundance Film Festival i USA 2020.

Elisabeth har deltagit i workshops för autistiska barn och är idag eftertraktad för sitt autismstöd, som motiverande talare samt föreläsare på skolor och institutioner. Hon kommer exempelvis att i sällskap av svenska diplomater och politiker tala vid kistamässan i Stockholm (LOS – Lösningar för Offentlig Sektor) i februari 2021.

Elisabeth arbetar med att utveckla sin egen orkesters riktlinjer för diversitet och inkludering i syfte att förbättra arbetsplatsens förståelse för neurodivergenta människors olikheter och behov.