Journalistiskt skrivande - distanskurs inom journalistik

JOURNALISTEN: ROLLEN OCH UPPDRAGET

Fortsättningskurs Journalistiskt skrivande, distanskurs

Källkritik, spelregler, offentlighetsprincip och frilansliv. I den här fördjupningskursen får du en ökad förståelse för yrket journalist. I kursen ingår flera uppgifter, varav en större som börjar i en sökning i myndigheters olika diarier för att hitta uppslaget som leder till en egen nyhet, färdig att säljas in som frilansmaterial till landets olika redaktioner.

Vad skiljer en journalistisk text från andra texter? Vilka lagar och regler behöver en journalist förhålla sig till? Hur blir en nyhet till, och var finns nyheterna? I fortsättningskursen till Journalistiskt skrivande på distans får du verktygen för att granska makten och testa offentlighetsprincipen och de svenska myndigheternas diariesystem. Du får också goda råd och tips inför att arbeta som frilansande journalist.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som vill fördjupa dig i journalistrollen, hitta nyheter genom att testa offentlighetsprincipen, ta del av offentliga handlingar från olika kommuner, regioner och myndigheter samt är nyfiken på frilanslivet. 

För att vara behörig krävs att du först har läst grundkursen i Journalistiskt skrivande vid Ljungskile folkhögskola, eller har motsvarande kunskaper som vid ansökan också kan vidimeras.

Kursupplägg

Den första delen i kursen ger en introduktion till att arbeta som journalist. Kursen fortsätter sedan med en genomgång av de olika spelregler och utmaningar som journalisten och journalistiken behöver förhålla sig till.

Etik och källkritik är några av de delar som tas upp under det andra blocket.

Under det tredje blocket står offentlighetsprincipen i fokus, att begära ut offentliga handlingar och sedan hitta nyheten bland kommunala beslut och ärenden.

Det undersökande arbetet, mini-grävet, som görs under kursens gång kommer sedan att leda till en frilansidé.

Varje kursmoment inleds med en introduktion. Därefter övningar, fältarbete och skrivande. Arbetet avslutas med textdiskussioner och respons från både handledare och kursdeltagare.

Kursen är helt på distans och genomförs helt i skrivande form.

Fortsättningskursen har premiär under höstterminen 2023. Men grundkursen, distanskursen i Journalistiskt skrivande har genomförts sedan 2004 och har genomgående fått mycket goda vitsord. Främst på grund av snabb respons, kvalificerad handledning och spännande och utvecklande textsamtal i seminarieform. (Läs gärna kursutvärderingarna i spalten här intill).

Lärare

Kursen leds av Ellen Ahinko Andersson, journalist och lärare i journalistik med mångårig redaktionell erfarenhet från dagspress, online- och radiojournalistik.

Ljungskile folkhögskola har utbildat journalister sedan mitten av 80-talet. Utbildningen har en tvåårig radio- och tidningsgren. Radioutbildningen sker i samarbete med Sveriges Radio.

Kortfakta om kursen våren 2025

Kurstid: Våren 2025

Studietakt: 50 procent

Teknik: Kursens plattform är Google (fungerar i både Mac och PC-miljö). Du behöver en dator med Internetuppkoppling och ett enkelt skrivprogram.

Antal deltagare: 16 personer.

Ansökan: Öppnar i augusti 2024

Studiemedel: Kursen berättigar till studiemedel från CSN

Ansökan

Ansökan öppnar i augusti 2025

Kurstid: Nästa kurs ges våren 2025
Studietakt: 50 procent
Antal deltagare: 16 personer
Ansökan: Öppnar i augusti 2024


RÖSTER OM GRUNDKURSEN JOURNALISTISKT SKRIVANDE

”Kursen i journalistiskt skrivande har varit otroligt lärorik. Den har utvecklat min förmåga att skriva förståeligt och drivande genom bra övningar med stor bredd. Särskilt givande var den utförliga feedback jag fick av både kursledare och andra kursdeltagare. ”
– Johan Andersson, våren 2020

”Uppgifterna i kursen är riktigt vardagsnära och konkreta. Varje vecka kände jag stor lust att tänka efter hur jag skulle göra nästa. Att sedan läsa hur de andra i kursen löst samma uppgift stimulerade mig till nya sätt att skriva.”
– Mia Pless, våren 2020


”Kursen var smart upplagd med olika moment inom skrivande – uppgifter som växte i svårighetsgrad och omfång. Återkoppling från både lärare och klasskamrater vilket fungerade utmärkt. Jag hade nog inte trott att vi skulle hinna med så mycket på kvartsfart under en termin!  Rekommenderas starkt.”
– Eric Tornblad, hösten 2019

”Jättebra handledning. Jämfört med andra distanskurser jag gått har denna verkligen fungerat på alla sätt. Det märks att upplägget är inarbetat och att kursen och studenterna tas på allvar. Mycket uppskattat!”
– Lena Lindström, hösten 2017


”En hög närvaro från kursledaren. Personliga uppdateringar, hälsningar och texter genom hela veckan (inte enbart inför ny uppgift) har skapat en trevlig samvaro i gruppen.”
– Emelie Högstedt, hösten 2017


”Jag har tidigare studerat olika ämnen via distans. Den här kursen upplever jag väldigt bra. Bland de bästa.”
– Agneta Östlund, 2016


”Det har hela tiden varit en vandring framåt i det journalistiska skrivandet. En röd tråd har gått genom hela kursen. Eftersom jag gillar struktur och ordning och reda har det varit jättebra för mig. Kursen har gjort mig mycket säkrare i mitt skrivande och också gjort att det har blivit mycket roligare att skriva.”
– Barbro Gustavsson, 2016


”Jag tycker att det märks att alla har ansträngt sig mycket när man ska kommentera andras texter för att lyfta fram både det som varit bra och sådant som kan utvecklas. Responsen från kursansvarige tycker jag har varit mycket utvecklande.”
– Stefan Lindeborg, 2015


”Mycket bra kurs! Professionellt och konkret rätt igenom. Jag är imponerad och positivt överraskad över hur mycket respons vi har fått var och en. Lika lärorikt att läsa sin egen respons som den de andra fått.”
– Ida Svanberg, 2014