Allmän kurs - Global profil –- Ger behörighet till högskola

GLOBALKURSEN

Läs in gymnasiet med fokus på globala frågor

Allmän kurs med global profil

Vi belyser globala frågor ur olika perspektiv. Tillsammans undersöker vi vad globala miljöproblem, mänskliga rättigheter, kultur, religion och politik betyder i dagens samhälle och för oss i våra liv.

En kurs för dig som vill ...
 • förstå din omvärld och dig själv genom att mötas och diskutera med andra
 • läsa in gymnasiekompetens (grundläggande behörighet till högskolestudier) på ett annorlunda sätt
 • komplettera gymnasiebetyget
 • studera globala frågor
 • fördjupa dina kunskaper genom kreativa och tematiska arbetssätt

Ljungskile folkhögskola har lång erfarenhet av utbildning kring globala frågor och engagemang för mänskliga rättigheter.

Vårt mål med kursen:

Kursen vill öka förståelsen för vår omvärld samt skapa ett samhällsengagemang både globalt och lokalt. Vi arbetar utifrån artikel 1 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna:
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter

Viktiga inslag i kursen
 • Avslutande studieresa (Resan våren 2019 gick till Polen)
 • Spännande studiebesök 
Tema

En stor del av kursen är upplagd som temastudier. Man studerar då ett tema i taget och i varje tema väver man in flera ämnen.

Ett tema kan vara 1–4 veckor. Alla teman växlar ständigt mellan ett globalt och nationellt perspektiv. Exempel på teman är:

 • Psykologi 
 • Religion – livsfrågor
 • Rättvis handel
 • Solidaritet
 • Migration
Behörighet till högskolan

Folkhögskolor har egna regler för grundläggande behörighet till högskolan. Man behöver bara läsa in det man saknar av de 10 gymnasiegemensamma ämnena. Men man måste också uppfylla ett krav på studietid. Den som läst minst 2 år på gymnasiet/vux måste läsa 1 år på folkhögskola. Den som läst 1 år på gymnasiet/vux eller arbetat 1 år måste läsa 2 år på folkhögskola. Övriga måste läsa 3 år på folkhögskola.

Allmän – Global är upplagd så att den som gått två år på gymnasiet/komvux ska kunna bli klar med sin högskolebehörighet på ett år. För den som behöver läsa mer än 1 år planerar vi en 2-årig eller 3-årig studiegång.

De gymnasiegemensamma ämnena är följande: Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2, 3; Engelska 5, 6; Matematik 1; Samhällskunskap 1a1; Naturkunskap 1a1; Religion 1 och Historia 1a1.

Samhällskunskap, religion, historia och Svenska 1 integreras på ett spännande sätt i temastudierna. Övriga ämnen läses var för sig och är valbara. Utöver ovan nämnda ämnen kan du läsa Matematik 2 och 3, Naturkunskap 1a2 och 2 och Historia 1a2.

Läs mer om behörighet och antagning till högskolan på sidan Mer om att läsa klart gymnasiet.

Ansökan

Sista ansökningsdag: 20 maj 2020
Kursstart:
17 augusti 2020
Kurslängd: 1–3 år
Antal platser: ca 20

Klicka här för att komma till ansökningsformuläret.

 

Deltagarstyrt

Vi lyfter fram den egna gruppens erfarenheter av samhälle, religion och kultur och gör det till bärande delar av kursen. Vi strävar efter att göra alla kursdeltagare delaktiga i planering, genomförande och utvärdering av teman.

Gästföreläsare och studieresa

Studiebesök och gästföreläsare är spännande inslag under året. På vårterminen kan en veckolång studieresa ingå i kursen beroende på deltagarnas önskemål.

Bibliotek

På skolan finns ett bibliotek med internetdatorer med tillgång till artikelsök, mediearkivet, landguiden, NE mm. Biblioteket är öppet för skolans elever alla vardagar och helgdagar till sent på kvällen.

Boende och fritid

Du är välkommen att bo på skolans internat, som har 92 rum (prislista kan du se här). Vill du veta mer om hur det är att bo på skolan och vad man kan göra på fritiden, kan du läsa sidan Boende och fritid.

Bra förbindelser från Göteborg och Uddevalla

Skolan ligger vackert med sjöutsikt och har goda förbindelser med tåg och buss till Göteborg (50 min) och Uddevalla (20 min)

Studiefinansiering

All undervisning på folkhögskola är gratis, men du måste betala för boende, mat och vissa kringkostnader.
Här kan du se vad det kostar att studera på Ljungskile folkhögskola.

Här kan du läsa om hur du kan finansiera dina studier.

Frågor?

Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill komma och besöka oss.

Suzanne Wiklund Nyman, lärare
E-post: suzanne@ljungskile.org
Telefon: 0736-44 65 64

Kirsti V Schakonat, lärare
E-post: kirsti.v.schakonat@ljungskile.org
Telefon: 0736-44 65 41

Torun Elgebäck, studievägledare
E-post: torun.elgeback@ljungskile.org
Telefon: 0736-44 65 66

Sista ansökningsdag: 20 maj 2020
Kursstart:
17 augusti 2020
Kurslängd: 1–3 år
Antal platser: ca 20

Klicka här för att komma till ansökningsformuläret.


Här kan du se en lekfull trailer för Globalkursen.


”Det här året har varit ett av de bästa i mitt liv. På den här skolan kan man vara den man är och bli fullt ut accepterad för det. I klassen utvecklas man av häftiga utmaningar, intressanta diskussioner, möten med människor som man aldrig annars hade träffat, kreativitet utan dess like. Jag har börjat tycka om skolan igen och har bestämt mig för att själv bli lärare!”
Sanna Mårtensson


”Det här året på Ljungskile folkhögskola har öppnat upp ögonen för världen. Tidigare har världen varit mig själv och min värld. Nu ser jag medmänniskan, tar hand om mig själv bättre och tänker mer på konsekvenserna av mitt handlande. Jag tycker jag har blivit starkare som person.” Mattias Walldert, Göteborg 


”Året på Ljungskile folkhögskola har varit som en andra chans för mig, jag har börjat tycka att det är roligt i skolan igen, för på folkhögskolan har jag hittat ett studiesätt som passar mig. I klassen har vi haft bra stämning och många roliga upplevelser tillsammans. Kort sammanfattat så har detta varit mitt bästa skolår hittills.
Sofia Hökstrand