SYVsidan | Ljungskile Folkhögskola

VÄLKOMMEN STUDIEVÄGLEDARE!

Detta är vår resurssida för SYV, AF-handläggare och andra som arbetar med ungdomars framtid och utveckling. Här hittar du informationsmaterial att ladda ner, filmer att visa för elever, nyttiga länkar och information om folkhögskolan som utbildningsform.

Är det något du saknar på sidan? Mejla gärna vår studievägledare med ditt förslag! Adressen är bengt.niklasson@ljungskile.org.

Ansökan till läsåret 2021/2022 har nu öppnat för Musiklinjen, Journalistlinjen och Lärarassistensutbildningen. För övriga kurser öppnar det den 7 januari 2021.

Läsåret startar 23 augusti och sista ansökan för kurserna varierar från 11 mars till 20 maj. Senare antagning kan göras i mån av plats, men vi rekommenderar att man ansöker i tid. Då har vår studievägledare och deltagaren mer tid att arbeta fram en individuell studieplan (för de allmänna kurserna).

Vad är folkhögskola?

Folkhögskolor har funnits i Sverige i mer än 150 år. Idag finns 156 svenska folkhögskolor och alla erbjuder Allmän kurs, där man kan läsa in gymnasiebehörighet och komplettera sina studier inför högskola. Utöver det erbjuder varje folkhögskola sitt eget utbud. Ju större skola, desto fler kurser och linjer. Ljungskile folkhögskola är den åttonde största folkhögskolan i Sverige räknat i antal kursveckor.

Folkhögskola är en utbildningsform som utvecklar människor och tänker helhet. Här kan de studerande bo på skolans internat, och även kombinera sina behörighetsstudier med sina intressen, till exempel musik.  Folkhögskolan finns för vuxna i alla åldrar som vill komplettera betyg eller som vill fylla på med nya kunskaper.

Olika typer av kurser

Folkhögskolans kursutbud kan delas upp i fyra kategorier:

  • Allmän/behörighetsgivande kurs. Här kan man läsa klart gymnasiet och komplettera betyg inför studier på högskola/universitet. Många kan bli klara på bara ett år.
  • Profilkurser – till exempel Musiklinjen.
  • Yrkesutbildningar – här har man yrkeskompetens när kursen är genomförd, till exempel på Journalistlinjen.
  • Korta kurser – max 14 dagar långa, och ofta helglånga, i alla möjliga ämnen.

Läs om alla våra långkurser på sidan Utbildningar.

Vad är folkhögskola?

Sveriges Folkhögskolor har gjort ett par filmer som presenterar skolformen folkhögskola.

 

Utbildningar på Ljungskile folkhögskola


Här kan du se och ladda ner en PDF-fil med alla Ljungskiles utbildningar 2020, som är terminslånga eller längre. Faktabladen innehåller kortfakta och ansökningsdatum. Uppdaterad PDF-fil för läsåret 2020/21 kommer inom kort.

Prata med vår studievägledare


Vill du stämma av behörighetsregler eller prata om ett specifikt fall? Kontakta gärna vår studievägledare Bengt Niklasson. Han nås på bengt.niklasson@ljungskile.org och på telefon 0522-68 69 65.