SVT-journalister prisades för civilkurage - Ljungskile Folkhögskola

Fredrik Önnevall tog emot Antigonepriset, även för sina två kollegor som inte kunde vara med. Foto: Lena Bengtsson

SVT-reportern Fredrik Önnevall tog tisdagen den 9 maj emot Antigonepriset för visat civilkurage vid en ceremoni på Ljungskile folkhögskola. Han delar priset med kollegorna Hanin Shakrah och Clas Elofsson, som tyvärr inte kunde närvara.

Priset delades ut för tionde gången. Pristagarna fick vardera 2 459 kronor (en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone hade premiär) samt två tavlor var. En med motiv på temat civilkurage skapade av några studerande på folkhögskolan, och en med ett afghanskt ordspråk som en grupp afghanska ensamkommande ungdomar valt ut.

SVT-trion uppmärksammades för några år sedan när de i samband med inspelningen av TV-serien Fosterland hjälpte en 15-årig syrisk flyktingpojke att ta sig från Grekland till Sverige. I våras dömdes de för människosmuggling till villkorlig dom och samhällstjänst av tingsrätten, men domen är överklagad till hovrätten. Och han har aldrig ångrat det de gjorde.

– Om jag däremot hade sagt nej när Abed frågade så hade jag fått leva med det resten av livet.

Fredrik Önnevall har själv gått på två olika folkhögskolor och uppskattar den gemenskapanda som råder där.

– Det är nog bara en folkhögskola som skulle kunna hitta på ett sådant här pris, sade han i sitt tacktal.

Priset har fått sitt namn efter Antigone, dotter till Oidipus, som blev känd genom Sofokles antika drama. Hon vågade trotsa morbrodern Kreons – kung av Thebe – förbud mot att ge Antigones döde bror Polynikes en anständig begravning. Som straff för detta dömdes hon till döden. Antigones mod att trotsa maktens påbud har också inspirerat många sentida författare, bland andra Bertolt Brecht och Jean Anouih.

Stefan Johansson