Sommarakademien lockar fullt hus: "Unikt i sitt slag" - Ljungskile Folkhögskola

För fjärde året i rad samlar Sommarakademien på Ljungskile folkhögskola akademiker och kulturskapare för ett fyra dagars långt samtal. Årets tema är demokratins kris, något som spikades redan för två år sedan.

– Vi hade inte förväntat oss att det skulle vara så dagsaktuellt, säger Ingrid Rasch, kulturproducent och samtalsledare. 

Journalisten Gunilla Kindstrand och kulturproducenten Ingrid Rasch.

Journalisten Gunilla Kindstrand och kulturproducenten Ingrid Rasch.

Sommarakademien är ett samarbete mellan Centrum för Europaforskning på Lunds universitet och Ljungskile folkhögskola. Tio föreläsningar, en konsert och en kulturhistorisk vandring ska skapa förutsättningar för kvalificerade och reflekterande diskussioner. Professor Ove Korsgaard inleder årets samtalsmaraton den 30 juli och publicisten Carl Henrik Fredriksson avslutar det hela den 2 augusti med en spaning framåt.

– Föreläsningarna är själva inledningen på samtalen mellan föreläsaren och åhörarna, säger Ingrid Rasch som sitter med i kurskommittén och varit delaktig i valet av tema.

”Sommarakademien är unikt i sitt slag”

Några av föreläsarna på Sommarakademien är filosofen Karim Jebari, författare Per Brinkemo och journalisten Gunilla Kindstrand. Kindstrand tar avstamp i hennes tid som mediechef under några av branschens svåraste omställningsår och tror att samtalen kommer leda till nya frågeställningar.

– Sommarakademien är unik i sitt slag då det varje dag skapas nya sorters möten. Samtiden har ett överskott av monologiska tyckare och ett underskott av dialog och gemensam reflektion. Jag tror att Sommarakademien har sått många goda idéer genom åren och kommer att göra det i år också, säger Gunilla Kindstrand.

Förutom föreläsarna och kurskommittén är ytterligare 50 kursdeltagare anmälda, allt från samhällsvetare, folkbildare och psykologer till natur­vetare och ekonomer. Drygt 70-80 personer kommer därmed att delta i diskussioner om demokratins kris, vilket är det mesta som kan inrymmas på kursen.

– Där går gränsen för att kunna föra ett gemensamt samtal, ett bra samtal där alla vågar yttra sig, säger Ingrid Rasch.

Miljön på folkhögskolan lyfter samtalen

Sedan starten 2009 har evenemanget vuxit och idag är kursen full med en reservlista. Tidigare har Österlen folkhögskola stått som samarbetspartner men sedan 2015 hålls Sommarakademien i Ljungskile. För det är just i folkhögskolemiljö kursen kommer till sin rätta, menar Ingrid.

– Att föreläsarna och kursdeltagaren bor på skolan gör att diskussionerna kan fortsätta i mindre grupper på kvällarna. Hade kursen varit i en stad hade alla åkt hem vid dagens slut. Även den vackra miljön gör upplevelsen väldigt speciellt, här finns ett helt annat lugn.

 

Läs mer och se hela programmet här.