Sommarakademien – det mångfacetterade samtalets kraft - Ljungskile Folkhögskola

PRESSMEDDELANDE Ljungskile 26 juli 2019

Norden – en region där vi förenas av gemensam kultur och språktillhörighet bortom nationsgränser, men även kultur med många ansikten och varierande perspektiv.
Sommarakademiens tema 2019 är Norden – enighet och splittring.
Norden: historiskt, i nuet och inför framtiden. Säkerhetspolitik och kulturer stadda i förändring. För femte året i rad samlar Sommarakademien på Ljungskile folkhögskola akademiker och kulturpersonligheter för ett fyra dagar långt samtal 4-7 augusti.
– Samtalet pågår från frukostägget till kvällsmackan och resulterar i en fördjupad förståelse och insikt i ämnet, säger Gunnar Henning i arrangörskommittén.

Sommarakademien är en mötesplats och ett forum för dialog och det demokratiska samtalet. På programmet står presentationer och samtal med inbjudna ledare – forskare, författare, journalister. Efter varje presentation tar ett gemensamt samtal vid – ordet är fritt och alla bidrar i en öppen dialog. Totalt deltar cirka 70 personer i Sommarakademien och deltagarna är författare, forskare, journalister, lärare, akademiker och enskilda personer. Bland årets presentatörer märks bland annat Mikael Niemi, författare som hämtar mycket av sin inspiration från uppväxten i tvåspråkiga Pajala i Tornedalen. Presentationer med dialog, konsert, film och fortsatta samtal under kvällarna skapar förutsättningar för kvalificerade och reflekterande diskussioner, som leder till en utvecklad och fördjupad förståelse.

– Sommarakademien har funnits i ett tiotal år och det är ganska unikt att det akademiska fältet tillsammans med folkhögskola bjuder in till återkommande och fördjupad dialog i folkbildningens anda, säger Gunnar Henning, Ljungskile Folkhögskola. Vi är stolta att vara arrangör för Sommar-akademien.

Hela programmet finns på www.sommarakademien.se
För dig som journalist finns flera möjligheter: Dels att rapportera om Sommarakademien, dels ett antal intressanta och aktuella uppslag inom ämnet Norden. Det finns också enstaka deltagarplatser kvar om du skulle vilja vara deltagare i fyra dagar.

”Förbundsstaten Norden är en realistisk utopi. Det är en vision som ligger och väntar på handlingskraftig politik, över gränserna, både geografiskt och politiskt. Förbundsstaten Norden skulle kunna bli vårt viktigaste bidrag till globaliseringen … ”
ur Gunnar Wetterberg: Förbundsstaten Norden (2010)

För mer information, kontakta:

  • Gunnar Henning, vice styrelseordförande för Stiftelsen Ljungskile folkhögskola, 070-57 51 496,
    gunnarhenning@hotmail.com
  • Erik Malmhav, samordnade av Sommarakademien och lärare på Ljungskile folkhögskola 073-64 465 42 erik.malmhav@ljungskile.org
  • Ingrid Rasch, kulturproducent och medlem i kurskommittén, 070-25 77 844, ingrid.rasch@bredband.net
  • Anette Bargel, kommunikatör, 073-644 65 20, anette@ljungskile.org

Bilder: Grafiska flaggbilder bifogas liksom logotyp.

På Ljungskile folkhögskola kan deltagarna skaffa en yrkesutbildning, läsa in gymnasiekompetens eller utveckla ett intresse. Varje år tillbringar cirka 250 deltagare läsåret på skolan varav ett hundratal bor på skolans internat. Stiftelsen Ljungskile folkhögskola är bildad av organisationerna KFUM, Göteborgs Räddningsmission och Föreningen Sankt Lukas Göteborg.
› Valdemar Svenssons väg 11, 459 80 Ljungskile › 0522-68 69 00 › folkhogskola@ljungskile.org › www.ljungskile.org

Sommarakademien om norden