Nyttårsforum - Ljungskile Folkhögskola

NYTTÅRSFORUM

Hungrigt hjärta Ι 18–19 januari 2019

Nyttårsforum är ett årligt återkommande arrangemang på Ljungskile folkhögskola. Här ges utrymmen för möten och samtal om de stora livsfrågorna. Nyttårsforum erbjuder en sammanhållen dialogprocess där våra tankar får tid att mogna och fördjupas och har genom åren blivit en meningsfull mötesplats för människor i olika åldrar med olika bakgrund. Temat den här gången är Hungrigt hjärta, och på programmet står inbjudna talare, samtal i smågrupper, filmvisning, konst och musik. Vilken är min berättelse? Vad längtar jag efter? Duger jag? Vågar jag? Den vackra miljön ger en varm och inspirerande inramning.

“En bra start för att lämna ensamheten är att börja våga berätta sin historia, om skammen, om allt som man kämpar med. Till en början med flackande blick och lite forcerat, för att det känns ovant. Men det spelar ingen roll. När vi kliver fram som dem vi är, har vi också tagit ett första steg till ett helhjärtat liv. Sakta upptäcker vi då att vi är värda att älskas just som dem vi är. Just så som livet har blivit.” (Utdrag ur boken Hungrigt hjärta av Robert Eriksson).

Program

Start fredagen den 18 januari kl. 10:00
Fika från kl. 9:00
Slut lördagen den 19 januari kl. 16:00
Springsteen-mässa i Ljungs kyrka i Ljungskile kl. 17:00 (längd 75 minuter).

Detaljerat program kommer att finnas tillgängligt vid arrangemangets start.

Ladda ner folder för Nyttårsforum här.

Medverkande

Robert Eriksson. Foto: MariaLindeskärRobert Eriksson är författare, musiker samt pastor och föreståndare i Betlehemskyrkan i Göteborg. I sin fjärde och senaste bok Hungrigt hjärta skriver han om stora frågor såsom rädsla, våld, kärlek, ensamhet och förändring inspirerad av tjugofem sånger av Bruce Springsteen. Robert uppmuntrar till att våga se på sitt eget liv. Att möta både det som har varit gott och det som har varit svårt, för att kunna påbörja en livsresa från vrede till försoning och från ironi till allvar. Under Nyttårsforum 2019 på Ljungskile folkhögskola talar Robert under rubriken Hungrigt hjärta, och bjuder även på några musikinslag tillsammans med gitarristen Viktor Olofsson.

På lördagen den 19 januari kl. 17 (Nyttårsforums andra och sista dag) ges också Hungrigt hjärta – Springsteen-mässa i ord & ton med Robert Eriksson och stråkkvartetten Omorfia i Ljungs kyrka i Ljungskile. Alla hälsas varmt välkomna att ta del av mässan!

Gabriela Pichler. Foto: Mikael RinglanderGabriela Pichler är filmregissör, manusförfattare och filmvetare. Hennes filmer Äta sova dö och Skrapsår har blivit guldbaggebelönade och internationellt prisade. Under våren 2018 har hennes hyllade andra långfilm Amatörer haft premiär och bl.a. vunnit Dragon Award som Bästa nordiska film vid Göteborgs filmfestival samt Svenska kyrkans filmpris. Hon är känd för att arbeta med främst amatörer eller förstagångs-skådespelare (som hon själv s äger), och att anpassa sin regimetod efter de väldigt olika människor hon vill ha med framför kameran: “Vad är konsten annat än ett blåögt försök att mötas hungrigt hjärta mot hjärta? Den inre drivkraften och rösten som tjatar ‘jag måste berätta!’. En vilja så stark att plötsligt så står man där med ett helt filmteam som tittar på en, och med en arbetslös bilmekaniker som man övertalat till att vara skådespelare. Att vara övertygad om att folk KAN – utan att egentligen ha en aning om det är sant…” (Gabriela Pichler).

Svenska kyrkans filmpris 2018 gick till Gabriela Pichlers film Amatörer med motiveringen: ”Med den fiktiva kommunen Lafors som samhällsspegel, ger oss Gabriela Pichler en berättelse fylld av komik, hopp och medmänsklighet. En historia med varma och underbara personporträtt, där alla skildras utifrån den demokratiska principen om människors lika värde.” (juryns motivering till Amatörer). Filmen Amatörer visas som en del av Nyttårsforum 2019.

Bob Hansson. Foto: Henrik FolkessonBob Hansson är poet och författare. Han har vunnit flera priser och är en av Sveriges mest kända scenpoeter. DN skrev en gång “Det finns ett före och efter Bob Hansson i svensk poesi”. Han debuterade med diktsamlingen Heja världen! (1998). Sedan dess har han bland annat skrivit romanen Gunnar (2007), intervjuboken Kärlek, hur fan gör man? (2008) och Vips så blev det liv (2010). Våren 2018 är han aktuell med boken Tankar för dagen – manual för ett snällare liv, som samlar de bästa av Bob Hanssons morgonfunderingar från de senaste 10 åren i P1 – men också nytt smått och gott. Förra gången Bob Hansson besökte Ljungskile folkhögskola ville han uppmuntra till att utmana vårt behov av trygghet och prova det här med lust: “Livet är inte litet, livet är ett mirakel”.

Eva Erlandsson och Ulf BoreniusEva Erlandsson arbetar som diakon på Göteborgs Räddningsmission. Tillsammans med Ulf Bornstein medverkar hon med föreställningen En tango för den fattige. “Livet kan vara hur svårt som helst, men i den här stunden tänker jag att vi alla är sedda och älskade av Gud. Och att det faktiskt gör skillnad. Mitt hungriga hjärta gläds när jag varje vecka möter och får dela nattvard med gatans folk.” (Eva Erlandsson). I föreställningen varvas tangohistoria och musik på dragspel och kontrabas med berättelser om hur det är att vara diakon i Göteborg idag.

A wonderful secret. Kerstin Viktoria Krusell Close. Thore LofbergKonstnärerna Thore Löfberg och Kerstin Viktoria Krusell medverkar med målningar som på olika sätt knyter an till temat för Nyttårsforum 2019. Båda är internationellt verksamma, och baserade i Ljungskile. Thores bidrag kretsar kring det dubbeltydiga engelska ordet close som både betyder nära och tätt intill, samtidigt som det också betyder stängd/tillsluten. Han har valt att visa stora målningar för att ge en upplevelse på full volym: “Att stå nära en stor målning och inneslutas i den är en mycket speciell upplevelse”. Kerstin beskriver sina målningar som “en konversation i färg, en poetisk novell, rörelse, dans, ett fryst ögonblick av tid, saga, drama och medkänsla, frågor om det existentiella, klassiska filosofiska”. Hennes målning A wonderful secret är den centrala bilden på temat Hungrigt hjärta. Den handlar om hemligheten runt livets stora mirakel.

Inger DejkeInger Dejke är författare, kulturarbetare, etnolog och har varit lärare vid Ljungskile folkhögskola i 35 år. I Stillhetens kapell på skolan har hon hållit många andakter genom åren, även medverkat i livsåskådningsprogram i TV, skrivit krönikor ”Inför helgen” i flera tidningar och anlitats i radioprogrammet “Vid dagens slut”. Under Nyttårsforum håller Inger morgonandakt på temat Hungrigt hjärta, och de som så önskar erbjuds att delta i den.

Kostnad

Helpension i enkelrum 2 197:-
Helpension i dubbelrum 1 897:-
Dagpaket (ej logi och frukost) 907:-

Priserna är inklusive deltagande på kursen, boende samt måltider (helpension). Hotellrummen har dusch och toalett. Sängkläder, handduk och städning ingår. Hiss finns.

Anmälan

Anmälan senast 7 januari via denna länk. Betalning sker på plats under arrangemanget. Hela avgiften debiteras för avbokningar gjorda efter 7 januari.

Vill du komma redan på torsdagen den 17 januari, eller har du andra önskemål? Skriv då detta under “övrigt” i din anmälan.

Kontakt

För frågor om kursens innehåll:
Erik Malmhav
E-post: erik.malmhav@ljungskile.org

Övriga frågor:
Adress Ljungskile folkhögskola Kurs och Konferens
459 80 Ljungskile
Telefon 0522-68 69 70
E-post konferens@ljungskile.org

Följ oss på Facebook – sök på ”Nyttårsforum 2019” och håll dig uppdaterad om evenemanget!

Arrangörer

Ljungskile folkhögskola
Ljungskile folkhögskola grundades 1923 av journalisten och folkbildaren Birger Magnus Hellerstedt. I dag drivs skolan av en ekumenisk stiftelse med fokus på kultur, livsåskådning och globala frågor. Här finns utbildningar för journalister, fritidsledare,  lärarassistenter och musiker samt en stor allmän linje där man kan läsa in gymnasiekompetens.

Nyttårsforum 2019 arrangeras tillsammans med:
Sensus studieförbund
Västra Götalandsregionen
Svenska kyrkan, Ljungskile församling
Kultursamverkan Svenska kyrkan