Nyttårsforum | Ljungskile Folkhögskola

NYTTÅRSFORUM

Om vänskapens väsen och gränser Ι 16–17 januari 2020

Nyttårsforum är ett årligt återkommande arrangemang på Ljungskile folkhögskola. Här ges utrymmen för möten och samtal om de stora livsfrågorna. Nyttårsforum erbjuder en sammanhållen dialogprocess där våra tankar får tid att mogna och fördjupas och har genom åren blivit en meningsfull mötesplats för människor i olika åldrar med olika bakgrund.

Den här gången handlar Nyttårsforum om vänskapens väsen och gränser, och på programmet står inbjudna talare, samtal i smågrupper, filmvisning, konst och musik. Den vackra miljön ger en varm och inspirerande inramning.

Vänskap – ett drivmedel som håller livet igång, medicin mot ensamhetssjukdomen, det nav kring vilket allt rör sig… Är vänskap ett mirakel eller en välförtjänt lön efter träget arbete? Ibland hör man att hunden är människans bästa vän. Ett annat fenomen är facebook-vänner. Hur många har du? Det finns många olika sorters vänner: barndomsvännen, den bästa vännen, den före detta vännen, pendlarvännen, brevvännen, trosvännen, kursvännen. Kan man ordna kurser i vänskap?

Program

Start torsdagen den 16 januari kl. 09:30
Fika från kl. 08:30
Slut fredagen den 17 januari kl. 16:00

Ladda ner schemat här

Medverkande

Sara SchwardtSara Schwardt är född 1958 och under några år på 1970-talet brevväxlade Astrid Lindgren, född 1907, och Sara intensivt. När brevväxlingen gavs ut 2012 tog Saras liv snart en ny inriktning. Hon lämnade sitt arbete som städerska och flyttade till Mariannelund i Småland. Där föreläser hon om sin bok och om Astrid Lindgren, samt är guide på Filmbyn Småland. ”Dina brev lägger jag under madrassen” finns som ljudbok och är översatt till nio språk. Kära Astrid, det är jag igen är en självutlämnande brevdagbok där Sara vänder sig till Astrid ännu en gång.

 

mats hilte

Mats Hilte är sociolog, författare och universitetslektor vid Lunds universitet. I sin bok Den moderna vänskapen söker han svaren på många vänskapsfrågor. Med hjälp av både filosofiska, sociologiska och psykologiska perspektiv utforskar han vänskapens olika ansikten. Mats Hilte är forskare och lärare vid Socialhögskolan i Lund och har tidigare skrivit flera uppskattade fackböcker, bl.a. om mindfulness.

“Det är något gåtfullt med vänskap. Den är både stark och bräcklig på en och samma gång. Vissa vänskaper räcker ett helt liv medan andra kommer och går. Vänskap har många likheter med kärlek, men det är ingen passionerad relation. Men vänskap spelar en viktig roll i våra liv och skänker oss både nytta och nöje. Ibland är den t.o.m. vår enda livlina. Ändå talar vi sällan om vänskapen. Inte ens när den krånglar eller håller på att tyna bort.” (Utdrag ur boken Den moderna vänskapen av Mats Hilte).

Anders SköldAnders Sköld medverkar med målningar i Nyttårsforum och kommer även samtala om sitt konstnärskap: ”Ge chans att vara ambivalent. Att inte vara rädd för pauser i dialog. Att se den andre tänka och inte pressa på” (Anders Sköld). Anders är en internationellt framgångsrik konstnär baserad i Ljungskile. Han målar i olja och är känd för sina verk med motiv från Venedig och Bohuslän. När Anders var nio år sålde han sin första tavla, och sedan dess har konsten varit en självklar del av livet. I Anders barndomshem i Ljungskile hyrdes rum ut till folkhögskoleelever, vilket enligt honom troligen haft en inverkan på hans kreativa ådra.

Anders Sköld konstnär målar

Gunnar Eriksson. Foto: Sten DeremanGunnar Eriksson är en av Sveriges mest välkända körledare och körarrangörer, professor emeritus i körsång vid Göteborgs Musikhögskola samt ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Få är de körer i Sverige som inte har sjungit ett arrangemang signerat Gunnar Eriksson. ”För mig har körmusik varit ett sätt att förklara livet och att kommunicera med andra människor kring det som är sorgligt eller roligt eller intressant att berätta om” (Gunnar Eriksson). Till Nyttårsforum tar Gunnar med sig några musikaliska vänner och tillsammans ger de en konsert i vänskapens tecken. Konserten äger rum fredagen den 17 januari kl. 14:30 i sal Ulvön och är öppen för allmänheten – alla hälsas varmt välkomna!

 

Peter JanssonPeter Jansson är civilingenjör i elektroteknik, filosof, legitimerad psykoterapeut och privatpraktiserande psykoanalytiker i Göteborg. Genom sin långa erfarenhet som psykoanalytiker och psykoterapeut har Peter fått en inträngande och unik inblick i vänskapens, samtalets och kärlekens existentiella villkor. Han är en flitigt anlitad föreläsare och författare till boken Själens krypta: en essä om Karin Boyes självbiografiska roman Kris.

 

Karin Coxner

Karin Coxner är kyrkoherde i Ljungskile församling. Under Nyttårsforum håller hon en morgonandakt i Stillhetens kapell på Ljungskile folkhögskola.

 

 

pride affisch för filmenSom en del av Nyttårsforum visas filmen Pride (2014) som knyter an till Nyttårsforums tema om vänskap. Filmen skildrar hur hbtq-aktivister under gruvstrejkerna i Storbritannien 1984 bestämmer sig för att samla in pengar för att hjälpa de strejkande gruvarbetarna och deras familjer.

Kostnad

Kurs och helpension i enkelrum 2 190:-
Kurs och helpension i dubbelrum 1 795:-
Kurs och mat exklusive logi och frukost 950:-

Priserna är inklusive deltagande på kursen, boende samt måltider inklusive middag på kvällen första kursdagen. Hotellrummen har dusch och toalett. Sängkläder, handduk och städning ingår. Hiss finns.

Anmälan

Anmälan

Via denna länk senast 7 januari.

Betalning sker på plats under arrangemanget. Hela avgiften debiteras för avbokningar gjorda efter 7 januari.

Vill du komma redan på onsdagen den 15 januari, eller har du andra önskemål? Skriv då detta under “övrigt” i din anmälan.

Kontakt

För frågor om kursens innehåll:
Erik Malmhav
E-post: erik.malmhav@ljungskile.org

Övriga frågor:
Adress Ljungskile folkhögskola Kurs och Konferens
459 80 Ljungskile
Telefon 0522-68 69 70
E-post konferens@ljungskile.org

Följ oss på Facebook – sök på ”Nyttårsforum 2020 Ljungskile” och håll dig uppdaterad om evenemanget!

Arrangörer

Ljungskile folkhögskola
Ljungskile folkhögskola grundades 1923 av journalisten och folkbildaren Birger Magnus Hellerstedt. I dag drivs skolan av en ekumenisk stiftelse med fokus på kultur, livsåskådning och globala frågor. Här finns utbildningar för journalister, fritidsledare,  lärarassistenter och musiker samt en stor allmän linje där man kan läsa in gymnasiekompetens.

Nyttårsforum 2020 arrangeras tillsammans med:
Sensus studieförbund
Västra Götalandsregionen
St Lukas, Göteborg
Svenska kyrkan, Ljungskile församling

Kultursamverkan Svenska kyrkan