Teknik i salar - Ljungskile Folkhögskola

Teknik i salar

Klassrum
I de flesta klassrum så finns det projektor och högtalare. Det vanligaste är anslutning med VGA-kabel och 3,5 mm ljudkabel som du kan koppla till din dator. Om din dator saknar VGA-port så har du fått en adapter, HDMI, USB-C eller mini-display-port till VGA. Ibland har adaptern en 3,5 mm ljudanslutning som du kan stoppa ljudkabeln i, annars så sätter du den i datorns ljudingång.

Felsökning: Starta om datorn en eller flera gånger. Kolla att det är ström till högtalarna. Kolla att du har valt rätt Source på projektorn, det ska vara VGA eller Computer. Ta ur adaptern och stoppa i den igen när datorn är uppstartad. Har adaptern gått sönder, prova en annan adapter!?

Bild visas men ej samma som på skärmen: Du har då inställt på utökat läge eller dubblering. På PC, tryck Win + P och välj Duplicera. På Mac, gå till Inställningar, Bildskärm, Uppställning och bocka i Skrämbildsdubblering. På Chromebook, öppna Inställningar, Enheter, Skärmar. Välj Spegla den inbyggda skärmen.

Grundtvig, Ulvön och Fräknefjorden
I dessa salar så måste du slå på strömmen för högtalare och för mixer. Förutom VGA-kabel och en 3,5 mm ljudkabel finns även HMDI-kabel. En HDMI-kabel skickar både ljud och bild. Använder du VGA-kabeln så ställer du in VGA eller Computer som source, annars HDMI. IGrundtvig och i Ulvön så finns det även en kontroll på väggen för att få ner eller ta upp duken.

OBS! Tänk på att vissa datorer ger för svag signal när det är lång HDMI-kabel till projektorn, då får man använda VGA-kabel istället, och vid behov passande adapter.

HDMI i Ulvön: I Ulvön så sitter det en trådlös sändare, en liten svart låda på overheadprojektorn. Koppla in strömkabeln när du ska använda den, koppla in HDMI-kabeln till datorn, se till att draperiet inte täcker signalen till mottagaren på projektorn, välj rätt Source på fjärrkontrollen, HDMI.

Inställningar på mixer: Det högra reglaget ska vara uppskjutet nästan högst upp, eller vridet till ca kl 12-13, där det är ett vred. Använder du 3,5 mm ljudkabel så justerar du volymen där det är märkt på mixern med 3,5 mm. Använder du HDMI, så väljer du att justera där det är märkt med HDMI. Tänk på att datorns ljud ska vara på fullt eller nästan på fullt, likaså den app, eller sida du är på som har ett volymreglage. Därefter justerar du volymen på mixern.

Mikrofoner: Det viktigaste är när du lämnar salen är att mikrofonen är avstängd och att du har satt ner den ordentligt i laddnings-stället, så att du ser att lampan för laddning lyser, så att det fungerar för nästa person som ska vara i salen. Sätt på den mikrofon du önskar använda, kontrollera att reglaget till höger är uppdraget och justera volymen på mixern för den mikrofon du har valt.

Tänk på att: När du är klar, linda upp kablar och häng dem på krokarna, stäng av mikrofoner, lägg dem på laddning. Återställ salen så som det såg ut innan och lås dörrarna till salen.

Salar med både VGA och HDMI, men som saknar mixer
I vissa salar så går HDMI-ljudet till projektorn och inte till högtalarna. Det man då får göra är att använda 3,5 mm ljudkabel som komplement och så får man under datorns Ljud-UT-inställningar, ändra från HDMI/projektor till datorns interna ljudkort istället. PC: Högerklicka på volymkontrollen/högtalaren nere till höger och välj Öppna ljudinställningar, ändra utdataenhet. Mac: Välj Systeminställningar från Apple-menyn. Klicka på Ljud. Klicka på fliken Utdata. Chromebook: Välj klockan nere till höger. Klicka på pilen till höger om högtalaren.

Salar med Logitech Meetup – konferenskamera, mick och högtalare i ett
1. Se till att strömkabeln är ansluten till kameran.
2. Anslut USB-kabeln till din dator.
3. I ditt program, Google Meet, Skype, Microsoft Teams, Zoom eller vad du nu använder, leta efter inställningar och ställ in följande:
– Ljud = Logitech Meetup (Är man i en sal med bra högtalare så kan man förstås välja dessa istället, om de är anslutna till datorn)
– Mikrofon = Logitech Meetup
– Kamera = Logitech Meetup

För skärm så ansluter man lämpligtvis TV eller projektor.

<<Tillbaka