Framtidsforskaren: Teknologin är en superkraft - Ljungskile Folkhögskola

Botar som sprider destabiliserande nyheter, Trumps retorik och manipulerade filmklipp. Framtidsforskare Karim Jebari guidade Sommarakademiens deltagare genom dagens informationssamhälle.
– Teknologin är en superkraft som ger oss makt att påverka vår planet. 

Karim Jebari, filosof och forskare på Framtidsinstitutet, föreläste på Sommarakademien.

Mitt i en av sommarens hetaste dagar satt ett 70-tal kursdeltagare och föreläsare på Ljungskile folkhögskola för Sommarakademiens andra dag. Kursen tar under fyra intensiva dagar upp ämnen kopplade till temat demokratins kris. På tisdagseftermiddagen delade Karim Jebari, filosof och forskare på Framtidsinstitutet i Stockholm, sina tankar kring framtidens teknologi kopplade till mänskligt beteende.

– I filmens värld beter sig människor i kris ofta som svin, men det är inte sant. I verkliga krissituationer ställer vi faktiskt upp för varandra.

Vid det timslånga samtalet efter föreläsningen diskuterades teknikdeterminism men också möjligheter med den tekniska utvecklingen. Bland annat tankar fanns kring en icke vinstdriven variant av Facebook, mindre anonymitet i kommentarsfält och teknikförbud i skolor, något Jebari var lite avvaktande till:

– Min uppfattning är att man inte kan avskärma barnen helt från teknik. Det är bättre att lära dem hantera tekniken på ett bra sätt, för i den ”riktiga världen” kommer de i kontakt med teknik ändå.

Onsdagens program fortsätter med bland annat föreläsningar av Douglas Brommesen, universitetslektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, journalist och författare Per Brinkemo och Barbara Törnquist-Plewa, professor i Öst- och Centraleuropakunskap vid Lunds universitet. Kvällen avrundas med en kulturhistorisk vandring med Stefan Edman.

Mer information om Sommarakademien hittar du här.