Folkhögskolans dag 24–25 april - Ljungskile Folkhögskola

Välkomna till Ljungskile folkhögskola och Folkhögskolans dag!

I rådande tider vill vi tillsammans med alla landets folkhögskolor under Folkhögskolans dag(ar) den 24–25/4 slå ett slag för Omställning och hållbarhetsfrågor. På vår hemsida har vi därför samlat en rad aktiviteter som du kan ta del av. Bland annat kan du: titta in i vår utställning, följa vårt arbete med att förbereda och städa skolans uteklassrum samt växthus, testa dina “fotavtryck” på miljön, göra en Quiz och få tips om intressant litteratur och hemsidor vi på skolan använder oss av.

Välkomna in! Vi uppdaterar våra sidor i sociala medier med länkar till aktiviteter, chattar och filmer på fredag (24/4). Du hittar oss på Facebook 
och Instagram: ljungskilefolkhogskola

Månadens utställning på Ljungskile folkhögskola
Sy egna kläder kanske inte är så svårt? Med färg och fantasi designar och syr Anita Hellåker kläder i mjuka material. Välkommen in och titta på hennes utställning i biblioteket (länk kommer på fredag).

Så ett frö
I dessa tider är det ju bra att starta odlingar tillsammans och Folkhögskolorna är inte sena att hänga på. Inte nog med att vi vill så ett frö om hur Folkhögskolor runt om i landet jobbar med omställning – vi passar också på att så några riktiga frön runt om vår skola. Häng med!

Häng med till vårt växthus och uteklassrum
Onsdagen den 22 samt torsdagen den 23 april hade vi upprustning av skolans växthus och vårröjning i vårt uteklassrum Gläntan. Många glada själar hjälpte till och visst blev det fint!

Föreläsning på Café Planet: Om kombucha och mjölksyrade grönsaker.
Under snart ett år har vi på skolan haft föreläsningar och möten på Café Planet en gång per månad. Ett forum där vi bjuder in intressanta föreläsare under temat omställning. Lyssna på vår senaste föreläsare Robert (Boban) Kalmar från Bottna när han berättar om kombucha och mjölksyrade grönsaker och fermenteringens historia, och låt dig inspirerar och få ny kraft och energi och bli en bättre omställare.
Vi träffas utomhus på altanen.
https://www.facebook.com/events/2718648924924395/

Gör Folkhögskolornas Hållbarhets-quiz
För dig som vi testa dina miljökunskaper har folkhögskolorna har tagit fram ett quiz som du kan göra via Kahoot! Klicka in dig på fredag och se vad du kan här: (länk kommer på fredag)

Testa ditt ekologiska fotavtryck
Alla har vi ett ansvar i hur vi hanterar och agerar i och kring vår miljö. Och alla lämnar vi “fotavtryck. WWF har tagit fram en klimatkalkylator där du kan göra ett test för att se hur just du och din familj påverkar miljö. Gör testet på fredag!
Mer information om miljön och de fotavtryck vi lämnar lägger vi ut på fredag.

Lär dig mer om omställning
Omställningsnätverket är en organisation i Sverige som samlar människor lokalt runt i Sverige för att bilda omställningsgrupper. De ger bland annat ut en handbok med konkreta, inspirerande exempel på vad som görs på din “din egen gata” samt runt om i landet. Länk till omställningshandboken får du på fredag.

Chatta med vår studievägledare
Ställ de frågor du har om folkhögskola genom att chatta med vår studievägledare kl 13.30–15.30. Länk läggs ut på fredag,

Sveriges Folkhögskolor
Är du intresserad av att veta mer om folkhögskolor och deras verksamheter kan du läsa mer här: https://www.sverigesfolkhogskolor.se/

 

På gång i maj:

Örtvandring på Biologiska mångfaldens dag
Fredagen den 22 maj kl 13.00 till 16.30 arrangerar vi på skolan en kostnadsfri Örtvandring med Anna-Karin Strandberg från Studiefrämjandet. Vi samlas vid flaggstången på skolområdet. Ta med egen matsäck.

Besöksdagen och utdelningen av Antigonepriset
Är du nyfiken på våra utbildningar? Eller vill du bara veta hur vi har det här på Ljungskile folkhögskola? Den 13 maj är det dags att bjuda in allmänheten och alla som är intresserade av att ta en närmare titt på vår skola. Du kan boka in ett besök hos oss både för att se skolan och vår konferensverksamhet. Du kan också besöka oss via livesändningar på hemsidan. Klockan 12.00 delas folkhögskolans civilkuragepris – Antigonepriset – ut för trettonde gången. Pristagaren är hemlig fram till prisutdelningen.